Registrace
Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Princův dort

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
80 minut 12 porcí Středně obtížné

Ingredience

korpus

  • 6 kusů vejce
  • 200 gramů krupicový cukr
  • 100 gramů mléčná čokoláda
  • 100 gramů rostlinný tuk Hera
  • 100 gramů polohrubá mouka
  • 1 balení kypřící prášek do pečiva
  • 20 gramů kakao
  • 150 gramů strouhané mandle
  • Hera a hrubá mouka do formy

náplň, zdobení

  • 400 gramů třešně (čerstvé nebo kompotované)
  • 300 mililitrů nálev z kompotu nebo třešňová šťáva
  • 50 gramů krupicový cukr
  • 1 balení vanilkový puding v prášku
  • 500 mililitrů smetana ke šlehání
  • 2 balení vanilkový cukr
  • 50 gramů mléčná čokoláda
  • třešně na dozdobení
  • 30 gramů mandlové lupínky

Příprava

  1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Čokoládu rozpustíme, přidáme změklou Heru nakrájenou na kousky a vyšleháme dohladka. Za stálého šlehání přidáme žloutky a vmícháme bílkový sníh. Nakonec přidáme mouku prosátou s kypřicím práškem, kakao a mandle. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme tukem, vysypeme moukou a naplníme těstem. Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 45 minut.
  2. Upečený korpus necháme ve formě vychladnout, pak jej uvolníme a 2 cm od okraje vydlabeme do poloviny hloubky. Vydlabané drobečky schováme – použijeme je později do šlehačkové náplně.
  3. Třešně omyjeme nebo scedíme, necháme okapat a vypeckujeme . Několik plodů odložíme na ozdobu. Z kompotové nebo čerstvé šťávy, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustou náplň, do které přidáme třešně a krátce je povaříme.
  4. Náplň rozdělíme do vydlabaného korpusu a uložíme do chladničky ztuhnout. Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem do tuha. Čokoládu nastrouháme na jemno. Čokoládu a drobečky z korpusu vmícháme do šlehačky, kterou pak rozetřeme na ztuhlou třešňovou náplň.
  5. Mandlové lupínky orestujeme na pánvi bez tuku. Z čokolády uděláme škrabkou na brambory hobliny. Dort ozdobíme třešněmi i čokoládovými hoblinkami a jeho okraj posypeme mandlemi.
|
|
| Tisk | Uložit ve formátu pdf

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře