Spanakopita – dobrota z Řecka

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 50 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
6 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Turci mají burek, Bulhaři banicu a Řekové tuto vynikající spanakopitu. Vzykoušejte ji!

Ingredience

  • 1 kg čerstvého špenátu (F50F)
  • 80 g petrželky
  • 2 velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce muškátového oříšku
  • 4 vejce
  • 60 g sýru feta
  • 200 g smetanového sýra
  • 100 g vlašských ořechů (F50F)
  • 2 lžičky sušeného kopru
  • Knorr mletý Pepř z Vietnamu
  • 450 g listového těsta

Příprava

Špenát spaříme, poté hned zchladíme studenou vodou a vymačkáme z něj přebytečnou tekutinu. Nahrubo nakrájíme.

Vlašské ořechy nakrájíme (nebo rozdrtíme) do mísy, kam si nadrobíme i sýr feta a přidáme špenát.

Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji.

Do pánve přesuneme také špenátovou směs z mísy. Ochutíme muškátovým oříškem a pepřem. Přidáme vajíčka.

Těsto si rozdělíme na osm plátů Čtyři potřeme olivovým olejem a na každý navršíme čtvrtinu směsi. Přiklopíme druhou čtveřicí plátů.

Pečeme asi půl hodiny na 190°C.

Tip na závěr : Do špenátové náplně přidejte nasekaná sušená rajčata.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept