Recepty z chřestu

0
Recepty z chřestu

Nedávno jsem se procházela po Mělníku a říkala jsem si, proč místní restaurace vůbec nevaří z lokálních a sezonních produktů.... Naštěstí jsem nakonec narazila na malou nenápadnou restauraci, kde zrovna podávali lahůdky a speciality z místního vyhlášeného chřestu! Později jsem zjistila, že restaurace je sice jaksi zastrčená, ale lidé o ní moc dobře vědí a na internetových serverech o jídle má velmi dobré hodnocení. Každopádně zpět k této výborné zelenině - chřestu, tedy asparagusu. Jeho sezona totiž právě vrcholí.

 

Chřest se pěstuje nejen na Mělnicku, ale také například na Moravě, konkrétně v Ivančicích.  Český chřest je tak výborný, že se dokonce hojně vyváží. Pěstuje se u nás jak chřest bílý, tak zelený i fialový.

 

Při nákupu této zeleniny, pozor na jeho kvalitu a čerstvost, ta je pak velmi znát na jeho chuti. Nahořklý chřest jsem ochutnala již několikrát a věřte mi, že jsem na něj i na docela dlouho zanevřela. Letos jsem si ale dala pozor, vybírala pouze ten křupavý, rozhodně ne gumový, bez různých skvrn a nedej bože plesnivých konců. Chuť čerstvého chřestu je pak úplně o něčem jiném.

 

Lahůdek z něj připravíte bezpočet. Já osobně ho miluji připravený velmi jednoduše, ale podělím se s vámi také o další chřestové recepty. Uvaříte ho v osolené vodě, tak 8 – 10 minut a potom lehce ogrilujete na pánvi s trochou másla. Není potřeba kořenit a ani více solit. Chřest je sám o sobě velmi výrazný, tak proč ho kazit dalšími ingrediencemi. Máslový chřest si dejte například s novými brambůrkami a výborné sezonní jídlo je na světě.

 

Dalším pokrmem z chřestu je například krémová polévka se smetanou nebo chřest obalený ve strouhance či obtažený slaninou a upečený dozlatova. Výborné jsou s ním také těstoviny, třeba ravioli s chřestem, doplněné třeba sušenými rajčátky nebo cuketou a samozřejmě strouhaným parmezánem. Skvělým duem je chřest a citron. Vyzkoušejte recept níže!

 

Pokud jsem vás ještě dostatečně nenalákala, vězte, že nutričně je chřest přímo zázrakem. Říká se, že je dokonce elixírem mládí a to díky vysokému obsahu důležitých vitamínů a minerálů. Skupina B, betakaroten a zinek je totiž ideální kombinace nejen pro zdravé a lesklé vlasy, čistou a pružnou pleť a pevné nehty. Vysoký obsah kyseliny listové a niacinu je důležitý pro správné hormonální procesy v těle, obnovu a omlazování buněk a krvetvorbu, ale i pro naši mentální kondici, zdravý spánek, schopnost soustředění, paměť a pevné nervy.

 

Citronové těstoviny s chřestem

 

Svazek chřestu

balíček těstovin linguine
3 polévkové lžíce čerstvého másla
3/4 šálku smetany
2 lžíce citrónové kůry, čerstvě nastrouhané
1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
3/4 lžičky soli
1/3 šálku bazalky
1/2 šálku parmezánu, čerstvě nastrouhaného

 

 

Nakrájejte každý chřest na 3 díly. Poduste nebo spařte nad párou asi 3 minuty.

 

V osolené vodě uvařte těstoviny.


V hluboké pánvi rozpusťte máslo se smetanou a vmíchejte kůru, citronovou šťávu a osolte.

 

Uvařené těstoviny přidejte do omáčky, promíchejte a přidejte spařený chřest.

 

Dle chuti opepřete, případně ještě dosolte a přidejte bazalku.

 

Nakonec posypeme parmezánem a podáváme s přáním dobré chuti.

 

 

|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře