Regionální kuchyně - Jeseníky

Znáte Šumperk, Brannou ,Jeseník, Velké Losiny či Javorník? Všechna tato města spadají do oblasti Jesenických a Rychlebských hor. Velice ráda a často sem jezdím, a proto jsem se rozhodla zjistit více o místní tradiční kuchyni.Pojďme se inspirovat tím, co se zde vařívalo a peklo.
Jeseníky byly vždy chudý kraj. Základními surovinami této regionální kuchyně byly tedy tradičně brambory a zelí. Díky rozlehlým lesům, které se rozprostírají po celém kraji, měli lidé blízko k lesním plodům a zvěřině. Velmi oblíbené jsou zde překvapivě sladké jeřabiny. Na jejich záchranu dokonce založili místní spolek zvaný Eberesche.
Velmi oblíbené jsou zde masové knedlíčky v nudlovém těstě, skvělý Frýdeberský salát, omelety nebo houskové polévky.
Původní jesenická kuchyně je směsicí kuchyně slezské, moravské, německé a také polské. Na převzaté zahraniční kuchyně poukazuje například dnes již tradiční sachr dort. Velká část místní regionální kuchyně vychází z původní polské. Polská kuchyně je velmi chutná a v mnohém se podobá té naší. Zelenina a především brambory se v Polsku konzumují ve velkém. Z brambor se dělají placky nebo knedlíky plněné masem, zelím, nebo houbami. Nepostradatelnými ingrediencemi je již zmiňované zelí, kapusta, mrkev a červená řepa. Vliv východu se projevuje na složení nejrůznějších pirohů, slaných s masem nebo sladkých, plněných třeba borůvkami či višněmi. Jeseníky převzaly polskou vášeň pro bohaté a velmi syté polévky, omáčky či dušené maso.
Na Jesenicku je také znát vliv Moravy, a to především v dodržování některých tradic jako jsou například hody. Téměř každý si pod tímto slovem představí ládování se až k prasknutí, ale hody jsou především výročním dnem posvěcení kostela. Obvyklými atributy posvícení (na Moravě a Slovácku hodů) jsou posvícenské moravské koláče, místní speciality, taneční zábavy a průvody s maskami.
Na počest tradiční jesenické gastronomii se již několikátým rokem pořádá festival Chuť Jeseníků. Pořadatelé vyznávající kvalitu vybírají nejlepší podniky z regionu, které vaří výhradně z lokálních surovin a nabízí tradiční pokrmy. Recepty tradičních jídel Jeseníků byly takřka zapomenuty a díky tomuto festivalu skvělého jídla hor pod Pradědem byla znovu vynesena na světlo.
Vyzkoušejte tyto dva tradiční recepty Jeseníků!
Masové knedlíčky v nudlovém těstě
Ingredience:
500 g vepřového masa
3 vejce,
strouhanka
špek na omastek
sůl
400 g polohrubé mouky
100 ml vody
pepř
Postup:
Nejprve si připravíme nudlové těsto: mouku se špetkou soli dáme na vál a doprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme 2 vejce a postupně přidáváme vodu. Vypracujeme tuhé vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Rozdělíme ho na více bochánků a necháme chvíli odpočinout.
Z každého bochánku vyválíme tenkou placku a necháme proschnout. Suché těsto krájíme do požadovaných tvarů.
Vepřové maso omyjeme pod horkou vodou, osolíme, opepříme a nakrájíme na malé kousky, které promícháme se strouhankou a vejcem.
Směs masa zabalíme do nudlového těsta a vytvoříme tak plněné knedlíčky. Bochánky musíme pevně uzavřít, aby nám maso při vaření z knedlíčku nevypadlo.
Ty dáme vařit v osolené vodě.
Na talíři omastíme bochánky vyškvařeným špekem a posypeme strouhankou.
Masovou směs můžeme připravit také z mletého masa, případně ochutit kořením dle libosti. Možná je také varianta s přidáním trochy povařených hub do masové směsi.
Jesenické masové knedlíčky podáváme nejlépe se zapečeným bramborovým salátem, případně s bramborami v různých úpravách.
Bramborová buchta
Ingredience:
½ kg mouky
2 dkg droždí
½ l mléka
7 dkg cukru
3 žloutky
7 dkg tuku
4 v páře vařené brambory
7 dkg rozinek
7 dkg ořechů
trocha drceného anýzu, skořice a zázvoru
Postup:
Smícháme důkladně suroviny a do těsta přidáme rozinky, ořechy a koření. Buchtu dáme na plech a necháme chvíli vykynout. Upečeme.
Žádný nový komentář.