Štědrovečerní večeře trochu jinak

0
Štědrovečerní večeře trochu jinak

Štědrý večer, tedy 24. prosince je kromě nadílky především o velké Štědrovečerní večeři. V Čechách se tradičně začíná rybí polévkou a jako hlavní jídlo se podává smažený kapr s bramborovým salátem. Pokud nejste příznivcem smažených pokrmů a salátů z majonézy, pojměte tuto hostinu letos trochu jinak.

 

Pokud chcete zachovat tradici podávání rybí polévky, nic vám nebrání. Můžete si letos ale zvolit nějakou méně tradiční, než tu naši hustou, například čínskou rybí polévku se zázvorem, citronem a koriandrem. Nebo například thajskou polévku s krevetami nebo čistý rybí vývar se zeleninou. Místo polévky nebo ještě po ní, můžete hostům a rodině nabídnout nějaký sváteční rybí předkrm. U nás je velmi oblíbené rybí ragů. Tedy pomalu dělané vyhoštěné rybí filé na másle, zapečené se sýrem a pokapané citronovou šťávou. Toto filé se dá připravit téměř z jakéhokoliv masa, pokud nejste příznivcem masa rybího.

 

Naším typickým hlavním chodem bývá smažený kapr nebo kapr načerno. Znám spoustu lidí, kteří si kapří maso příliš neoblíbili, a proto doporučuji nahradit ho letos například výborným filé z lososa, halibutem nebo klidně pstruhem. Druhů přípravy je nepřeberně. Můžete je připravit na přírodno na másle, v koprové omáčce, rajčatové nebo olivové omáčce po italsku, rybu můžete zapéct například se špenátem a sýrem nebo udělat z uzeného lososa tataráček. Způsobů je tolik, stačí si jen vybrat, na co máte letos chuť. Nebo vyzkoušejte náš recept na vánočního kapra.

 

Pokud se nechcete vzdát vašeho oblíbeného bramborového salátu, nic vám nebrání. Stačí ho letos jen trochu odlehčit a ozvláštnit. Polovinu běžného množství majonézy například nahraďte bílým jogurtem.  Pokud nedržíte dietu, chcete si ho dát „neošizený“, můžete ho třeba jen ozvláštnit přidáním feferonek a slaniny, nebo kopru a česneku. Bramborový salát s nádechem středomoří je také výborný. Na kilo brambor potřebujete sůl, pepř, 2 řapíkaté celery, 2 jablka, hrášek, nakládané cibulky, 250 ml majonézy Hellmann´s, 100 g zakysané smetany, 80 g zelených a černých oliv a 4 sušená rajčátka. Ozdobit pak můžete čerstvým rajčátkem a lístkem bazalky.

 

Přikládám také pár tipů jak ten tradiční bramborový salát udělat letos co nejlepší. Základem je, jak je zřejmé, správný tip brambor. Pozorně studujte etiketu a nakupte ty s označením „A“, tedy salátové. Brambory uvařte ve slupce a ještě teplé je oloupejte a nakrájejte. Jedině teplé se dokonale promísí s ostatními surovinami. Až poté nechte vychladnout a v lednici pořádně odležet. Zamkněte lednici na devět západů a udělejte salát alespoň den dopředu J.

 

A co jedí k večeři v tuto sváteční dobu v jiných zemích? Například v Dánsku se podává husa, kachna, nebo vepřová pečeně s červeným zelím. Na přikusování nesmí chybět pivní chléb a jako dezert se podává sladký rýžový nákyp se zapečenou mandlí. V Itálii začínají až obědem na Boží hod. Na slavnostním stole je zpravidla pečené jehně nebo krocan a místní podoba vánočky zvaná Panettone. Francouzi jakožto vyhlášení labužníci ani o vánocích nezklamou. Ustřice nebo kaviár jako předkrm, žabí stehýnka a jako hlavní chod tradiční vánoční šneci, to je ta pravá francouzská vánoční hostina.

V Anglii se při slavnostním obědě podává krocan s nádivkou z kaštanů, různé paštiky nebo slané koláče a stejně jako u nás se v některých rodinách podává rybí polévka. Typickou pochoutkou Angličanů je Vánoční puding. Ten je vyrobený z oříšků, rozinek, rumu, vajec, strouhanky, cukru, citronů a švestek. Podává se s koňakem nebo punčem. Můžete si připravit již několik dní před Štědrým dnem, je totiž velmi trvanlivý.

 

Čínská rybí polévka

Suroviny:

150 gramů filé z mořského jazyka

1 kus Knorr Bohatý bujón Kuřecí, 4 kalíšky

1 lžička kukuřičná mouka

1 kus čerstvý zázvor

2 kusy citrónová tráva

1 svazek koriandr

0.5 lžičky cukr

1.5 lžíce sójová omáčka

2 lžíce olivový olej

1 litr voda

 

Postup:

V hrnci uvařte litr vody s Knorr Bohatý bujón Kuřecí.Přidejte větší kusy citrónové trávy, polovinu sójové omáčky, cukr, utřený zázvor, koriandr, citrónovou šťávu a vařte po dobu 15 minut, aby vznikl silný bujón. Filé z mořského jazyka naložte do zbylé sójové omáčky. Poté je obalte v mouce a smažte na olivovém oleji. Hotovou rybu přidejte do polévky, přiveďte k varu a servírujte posypanou listy koriandru.

 

Tip: Pro lepší chuť můžete přidat jednu nastouhanou mrkev

 

|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře