Zahřejte se s chilli

0
Zahřejte se s chilli

V posledních několika dnech nás asi všechny zaskočilo velmi chladné počasí a na některých místech dokonce sníh a chumelení. Takové počasí doslova vyzývá k lenošení doma v teplu s nějakou hřejivou dobrotou, nohy v teplé vodě, zázvorový čaj a pěkná knížka…

 

Zahřívací vlastnosti má spousta potravin, jako je například zázvor nebo chilli. Pálivé papričky chilli přidané do jakéhokoliv jídla vytvoří z pokrmu doslova zahřívací kůru.

 

Tyto malé světlé feferonky jsou ostré odrůdy papriček, kterých je celá škála. Mimo pálivé látky kapsaicinu obsahuje také vitamín C, který jak víme, napomáhá naší imunitě bojovat s bacily a viry, které utočí všude kolem nás. Chilli tedy v zimě, jak zahřeje, tak posílí naše zdraví a obranyschopnost.

Ostré pokrmy mají obecně příznivý účinek na zažívání. Je prokázáno, že kultury zvyklé na ostrá jídla s tímto kořením, snáze snášejí bakterie a špatně zpracované pokrmy a tedy obecně lépe tráví. Navíc je chilli považováno také za afrodisiakum!

 

Dalším obecně známým zahřívadlem jsou polévky. V zimě ideálně ty hustší, jako je gulášová polévka, čočková nebo zelňačka. Jistě znáte pořekadlo našich babiček, že polévka by měla být tak hustá, aby v ní lžíce stála. Především v zimě se tímto rozhodně řiďte. Taková polévka pak řádně zasytí a doslova vlije do žil krev.

 

Pro tento chladný podzimní týden jsem si vybrala „zahřívací“ masové kuličky v chilli omáčce. Musím vám říct, měly velký úspěch! Doporučuji si nechat namlít kvalitní hovězí maso, ne žádné mixy plné čehosi, ale pěkný kousek hovězího, čerstvě namletého.

 

Chilli papričku uvádím 1 kus, já jsem měla doma velmi velmi pálivou a tak jsem dala jen kousíček a stačilo to. Dále Knorr směs Chilli Con Carne také dodá na řízu, není to tedy třeba s chilli přehánět. Cibuli doporučuji nakrájet na velmi jemno, čím menší kousky, tím se vám budou masové kuličky lépe tvarovat. Pokud by se vám směs přece jen lepila, což se může stát u mastnějšího kusu masa, můžete přisypat trochu mouky nebo strouhanky. Chuť to vůbec nezkazí.

 

Rajčátek dejte do omáčky klidně více. Pokud nemáte čerstvá, klidně použijte loupaná v plechovce.

Na závěr bohatě posypte čedarem, má výbornou chuť a k masu s chilli se skvěle hodí. Podáváme s rýží. Ta trochu zjemní onu pálivost. Hodí se ale i chléb, opečená bagetka nebo americké brambory pečené v troubě. Přeji vám dobrou a hřejivou chuť!

 

Masové kuličky s chilli

Suroviny:

Knorr Inspirace Chilli Con Carne - 1 balení

voda - 2,5 dl

mleté hovězí maso - 300 gramů

cibule - 1

čerstvé rajče - 1

Knorr Marináda Mexická - 1 lžička

česnek - 1 stroužek

sýr Čedar - 50 gramů

chilli paprička – 1

 

Postup:

 

Nadrobno nakrájenou cibuli smícháme s mletým masem a přistrouháme nebo prolisujeme stroužek česneku. Okořeníme 1 lžičkou Knorr Mexické Marinády, případně osolíme a opepříme.

 

 

Směs důkladně promícháme a vytvarujeme ji do malých kuliček.

 

Kuličky přesuneme do zapékací mísy, přidáme na kostky nakrájená rajčata, pálivou papriku a Knorr Chilli Con Carne rozmíchané ve 2,5 dl studené vody.

 

 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Masové kuličky pečeme v uzavřené míse 20 – 25 minut, nastrouháme na ně sýr a poté bez poklice pečeme dalších 10 minut.

 

 

 

Podáváme s uvařenou rýží.

 

|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře