Poklady z farmářského trhu: zeleninové recepty

0
Poklady z farmářského trhu: zeleninové recepty

Pro důvody, proč zabrousit na farmářský trh nemusíme chodit daleko – vždyť kde jinde seženete lokální potraviny, čerstvou zeleninu, ovoce a jiné plodiny tak poctivé kvality. Správný farmář nabízí dary přírody, které většinou sám vypěstoval – za jakost svých plodin se tedy zodpovídá svému zákazníku tváří v tvář. Na trzích bývá zvykem, že zákazník zboží ochutná, popřípadě si produkt nechá rozkrojit – nebojte se tedy o to požádat, nikdo přece nechce kupovat zajíce v pytli.

 

Čerstvá zelenina bývá na trzích obzvláště oblíbená, například zde seženete varianty a druhy, o kterých ve vašem supermarketu ani neslyšeli. Různobarevné cibule s vysokým obsahem vonných silic, český česnek, bachratou brokolici, špenát, řeřichu – vše jak znáte od babičky ze zahrádky. Všechny potraviny jsou samozřejmě k dispozici jen v dané sezóně. Možná vás překvapí, že domácí okurky hadovky zde nenaleznete jen podle normy Evropské unie dokonale rovné, jak je znáte z obchoďáku. Ale zato budou chutnat poctivě, budou čerstvé a bez chemie. Tím, že dáte přednost lokální potravině, prospějete i vašemu zdraví: plodina totiž vydrží čerstvá asi 48 hodin po sklizni. Což je většinou doba, kdy se už dostane na váš stůl. Farmářské trhy bývají ovšem i místem setkání, nejen nákupů. Není tedy výjimkou, že se vracíte z nákupu domů obtěžkáni nejen svěžími potravinami, ale i s několika recepty a tipy, jak s danou plodinou naložit.

 

Inspirovat se samozřejmě můžete i na webu www.receptynakazdyden.cz!

|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře