Registrace

Připrav si guláš!

1

Guláš – Výborné dušené maso s cibulkou a paprikou s prvotřídní knedlíkovou přílohou nebo čerstvě pečeným chlebem schovaných do 5-ti jednoduchý písmen – G U L Á Š.

 

Pochutnávat si na něm můžeme už pomalu 12. století, kdy se připravoval v Turecku. Později se rozšířil do Maďarska a pak postupně do celé Evropy. Maďarský guláš se ale od toho našeho liší. Jedná se spíše o masovou polévku na paprikovém základu, v němž nechybí hlavně mrkev. Podává se s bílým chlebem nebo malými knedlíčky „csipetke“. Tato polévka byla velice oblíbená mezi pastevci skotu a odtud vznikl její jednoduchý název, který byl odvozen od maďarského slova „gulya“, které označuje stádo hovězího dobytka.

 

V Čechách je tradice vaření guláše zhruba od 19. století. Oblíbený je jak z hovězího nebo vepřového masa, tak i ze zvěřiny. Velkou oblibu mají i houbové guláše nebo třeba tradiční buřtguláš. Zpravidla se suroviny opékají na sádle nebo rostlinném oleji s pořádnou dávkou mleté papriky. Nechybí ani silný hovězí vývar. Vývar může být jak z kostí anebo pokud nemáte čas, můžete využít například kvalitní vývar z bujónu, jako je například Knorr Bohatý bujón, který se připravuje z čerstvých surovin pozvolným vařením, neobsahuje přidaný glutaman ani konzervanty. Do guláše se přidává i různé koření jako je kmín, nové koření, jalovec, chilli, bobkový list. Maso se dusí i několik hodin, aby bylo krásně měkoučké se všemi chutěmi a vůněmi použitých surovin.

 

Guláš se zahušťuje chlebem, nastrouhanou syrovou bramborou, bramborovým škrobem, rozkvedlanou moukou v trošce vody, hotovou jíškou anebo použitou cibulí v základu, která se během dušení rozvaří a guláš tak zahustí.

 

Pokud patříte mezi milovníky guláše, tak si nesmíte nechat ujít festival Magyar Gulyás v maďarském Szolnoku, kde ochutnáte to nejlepší z gulášů, zjistíte nové trendy, ale proniknete i do tradic guláše jako takového.

 

Pokud se Vám zrovna nebude chtít jet do Maďarska, zajímavé festivaly guláše se připravují i u nás. Navštivte vsetínský, brněnský nebo gulášfest ve Valašském Meziříčí. Vyrazit můžete i do Rakvic, kde se každoročně pořádá soutěž o nejlépe uvařený guláš. Letošní rok byl v duchu srnčího guláše. Ať už máte rádi tradici, nebo rádi vyzkoušíte něco nového, guláš je ve všech podobách naprostá lahůdka, která každého zaručeně dostane. Pojďte se inspirovat několika tradičními i netradičními recepty na tuhle pochoutku a staňte se hvězdou letošních gulášů:

|
| Tisk

Zeptejte se šéfkuchaře