Registrace

Vánoční pečení

0

První závan právě upečeného cukroví hlásí brzký začátek vánočního období. V Čechách jsme zvyklí na klasické druhy jako jsou vanilkové rohlíčky nebo medvědí pracny, bez kterých si vánoční stůl nedokážeme představit. Ale možná vás překvapí to, že právě jejich tradice nás neprovází zas až tak dlouho.

 

První cukroví podobné tomu dnešnímu se začíná objevovat na vánočních stolech měšťanských rodin až koncem 19. století. Na chudším venkově se mlsalo hlavně sušené ovoce, ořechy, tradiční oplatky slazené medem a v některých oblastech se na vánoční stůl připravovaly hlavně švestkové knedlíky nebo lívance.

 

Naopak takové perníčky mají delší tradici. Objevovat se začaly už koncem 14. století, kdy k nám zavítali první perníkáři až z Itálie. Recepty na perníkové těsto se pak dědily z generace na generaci a střežily se jako ten nejcennější rodinný poklad. Hlavní surovinou, kromě mouky a medu, byl hlavně pepř, který dnes už budeme hledat v receptuře marně. Perníkové těsto se vtlačovalo do dřevěných forem, ve kterých byl vyřezaný motiv. Až později s příchodem cukroví koncem 19. století se začaly perníčky vykrajovat a zdobit.

 

Za perníčky se řadí i vánočka. Ta se objevuje na našich stolech zhruba od 16. století. Její přípravu provázelo nejrůznější rituály a zvyky, které měly zaručit, že se vánočka povede. Hospodyně musela zadělávat těsto v bílé zástěře a bílém šátku, nesměla při tom mluvit a prý údajně při kynutí těsta měla dokonce vyskakovat vysoko do výšky. Pokud by se vánočka nepovedla, připekla se, nebo se roztrhla, nevěstilo to nic dobrého a v příštím roce by se vám nemuselo dařit. Do vánočky se zapékal i drobný peníz, kdo ho našel, přivolal si v novém roce štěstí a bohatství.

 

Ať už budete péct více či méně tradiční druhy vámi oblíbeného cukroví, při výběru pomocníků sáhněte vždy po kvalitních surovinách. Mouka, cukr, vejce, kakao, čokoláda a tradiční Hera. Hera máslová příchuť v sobě snoubí pohodlí rostlinného tuku a máslové aroma, které navodí tu pravou voňavou vánoční atmosféru linoucí se celým bytem. Jednoduše se s ní pracuje a báječně se pojí s dalšími ingrediencemi. Hera máslová příchuť se hodí nejen na běžné pečení klasického vánočního cukroví, ale díky zvýšenému obsahu tuku i na to krémové. Krém z ní připravený je pevný a dobře tvárný.

 

Zkuste si tento předvánoční čas plný nejrůznějšího stresu, shonů, pečení či úklidu alespoň trochu užít v rodinné pohodě. Pokud se Vám nějaké cukroví poláme nebo úplně nepovede, Polámané cukroví použijete s noblesou sobě vlastní do nepečeného cukroví, a pokud se něco připálí, tak to v příštím roce rozhodně věští, že budete krásní a spokojení.

 

Tak už na nic nečekejte a nechte se inspirovat těmi nejlepšími vánočními recepty:

|
| Tisk

Zeptejte se šéfkuchaře