Registrace

Zahřej se polévkou!

0

Jedno z nejjednodušších jídel, které zasytí i zahřeje zároveň. Stačí vzít pár kvalitních surovin a vzájemným povařením z nich získat pokrm, který se právem může ucházet i o Michelinskou hvězdu POLÉVKA!

 

Polévka tu byla, je a bude. Už Magdalena Dobromila Rettigová říkala a psala, že polévka je základ každé větší i menší hostiny. Její historie ale sahá ještě mnohem dál. Pokrm na způsob dnešní polévky si lidé připravovali už v pravěku. Ve vacích ze zvířecí kůže se vyvařovalo maso ze sobů, mamutů anebo třeba koňů. Postupem času se do vroucí vody začaly přidávat další ingredience jako je zelenina a bylinky, později luštěniny a nudle.

 

U nás byla polévka dlouho považována za jídlo chudých. Připravovala se v jednom kastrolu z toho “co dům dal.” Polévka byla vydatná a relativně rychlá ke konzumaci, takže se lidé mohli brzy vrátit zpět k náročné práci na poli. Často to byl jejich jediný pokrm za celý den.

 

První dochované recepty na polévku pocházejí z kuchařské knihy Apicius, sepsané pravděpodobně ve 4. století ve staré Římské říši. Obsahuje mimo jiné recept na římský boršč nebo zeleninovo-ječmenovou polévku. Oblíbené masové polévky se začaly konzumovat až později. Za jejich kolébku je považována Francie. Masové vývary sloužily nejprve hlavně jako lék pro nemocné a přikládala se jim magická léčivá moc.

 

Významným milníkem v historii polévek se stal rok 1772, kdy si kapitán Cook přibalil poprvé na své cesty polévku v kostce, která byla vyrobena postupným vařením vývaru. Vývar se vařil tak dlouho, než se tekutina vypařila a zůstala pevná a mazlavá hmota, která se mohla delší dobu skladovat. Tehdejší kostku lze považovat za předchůdce dnešních bujónů, jako je například Knorr Bohatý bujón. Ten je připravováván z čerstvých surovin pozvolným vařením, neobsahuje přidaný glutaman ani konzervanty. Díky bujónu je příprava polévky od té doby mnohem méně časově náročná.

 

V dnešní době je polévka nedílnou součástí hlavního jídla. Vybrat si můžete z velké nabídky hustých zeleninových polévek, přes zeleninové vývary, až po pořádné masové vývary s různými druhy knedlíčků, nudlemi nebo těstovinami a masem.

 

Oblíbené jsou taktéž instantní polévky, které jsou součástí jídelníčku už více než 150 let. Za jejich otce je považován Carl Heinrich Knorr, který začal používat zcela převratnou metodu uchovávání potravin - sušení. Díky této metodě si suroviny zachovaly po dlouhou dobu tu správnou chuť a aroma. V dnešní době si můžete vybrat z bohaté nabídky instantních polévek, které lze připravit během 5 minut.

O tom, že to v  Čechách s polévkou myslíme vážně, svědčí i Festival polévek, který se koná v Plzni. Letos jste mohli navštívit již 3. ročník a ochutnat tradiční i exotické polévky z více jak 20-ti různých restaurací! Připravte se na další ročník a inspirujte se několika recepty:

|
| Tisk

Zeptejte se šéfkuchaře