Je možné, že řada z vás vidí toto slovo poprvé a hodně z nás ji nikdy nemělo na talíři. Řeč je o superpotravině s názvem quinoa, která se řadí mezi 50 potravin budoucnosti (F50F), o nichž jsme již informovali v úvodním článku.
Čím je quinoa pro nás zajímavá?
Quinoa (merlík čilský) pochází z Jižní Ameriky, jedná se o pseudoobilovinu, což znamená, že botanicky není quinoa cereálií, ale spíše příbuznou špenátu, řepy a mangoldu. Pěstuje se i používá stejně jako obiloviny, její nutriční hodnota je však nesrovnatelně vyšší. Unikátní obsah všech 9 esenciálních mastných kyselin, více než stopové množství hořčíku, vitaminu B6 a E, thiaminu, fosforu, železa, zinku, dalších vitamínů a minerálů plus vysoký obsah bílkovin a vlákniny z ní dělají naprosto jedinečnou potravinu.
Přirozeně bezlepková
Stále vzrůstá počet celiaků a lidí držících bezlepkovou dietu. Pro ně je quinoa skvělou a chutnou přirozeně bezlepkovou potravinou, která jim dokáže obohatit a zpestřit omezený jídelníček. Ačkoli existuje ke stovce druhů, nejběžněji pěstovaná je bílá, červená a černá quinoa.
Chcete mít na talíři bílou, červenou či černou quinou?
- Bílá quinoa – v Evropě nejvíce používaná, v syrovém stavu spíše zbarvena do žluta. Po uvaření se podobá rýži, a právě tu může zdravější quinoa nahradit. Je jemné oříškové chuti, obsahuje nejméně sacharidů ze všech zmiňovaných druhů, tudíž i nejnižší počet kalorií.
- Červená quinoa– její červená barva je nepřehlédnutelná. Na talíři vypadá skvěle, navíc je bohatá na kyselinu listovou, má vyšší obsah vlákniny a sacharidů. Její zemitá chuť a křupavá struktura je zajímavá nejen v úpravě nasladko.
- Černá quinoa– je bohatší na lithium, což je látka potřebná ke správné činnosti nervového systému. Vyniká křupavou strukturou a výraznou chutí.
Jak správně uvařit quinou
Připravit quinou není nic složitého. Je nutné ji řádně propláchnout studenou vodou, aby se předešlo jejímu následnému možnému hořknutí. Poté zalijte quinou v poměru 1:2 vodou. Přiveďte v hrnci s poklicí k varu a dále vařte pozvolna lehkým probubláváním, dokud se voda nevsákne. Vaří se přibližně 15-20 minut. Nechte ještě 5 minut dojít pod poklicí, prohrábněte zrna vidličkou a máte hotovo. Pomalý var je důležitý, aby se zbytečně neztrácely cenné živiny.
Quinoa nasladko, naslano či jako příloha
S takto uvařenou surovinou naložte podle vlastní chuti i fantazie. Přidat ji můžete do polévek, salátů i smažených pokrmů. Je skvělou a hodnotnou přílohou, v kuchyni nahradí rýži. Lze ji připravit nasladko i naslano. Určitě zkuste z quinoy uvařit vynikající kaši, kterou budou milovat i děti. Zde je pro vaši inspiraci pár receptů na rychlé a chutné pokrmy z této jedinečné suroviny.