Ananasové dortíčky

Zdroj: Receptynakazdyden.cz
Ananasové dortíčky
40 minut 30 minut 10 porce Středně obtížné Lze


Ingredience

těsto

  • vejce - 2 kusy
  • rostlinný tuk Hera - 100 gramů
  • moučkový cukr - 120 gramů
  • rum - 2 lžíce
  • mléko - 160 mililitrů
  • polohrubá mouka - 220 gramů
  • kypřící prášek do pečiva - 1/2 balení
  • strouhaný kokos - 40 gramů

náplň, zdobení

  • ananasový kompot (kolečka) - 400 gramů
  • kefír - 500 mililitrů
  • moučkový cukr - 100 gramů
  • plátková želatina - 10 plátků
  • smetana ke šlehání - 200 mililitrů
  • žluté dortové želé - 1 balení
  • strouhaný kokos na obalení stran dortíků - 50 gramů
  • plátky kokosu na ozdobu -

Příprava

  1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Změklou Heru utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Do máslové hmoty postupně zašleháme rum, mléko, prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem i kokosem a bílkový sníh. Vypracujeme hladké těsto, které rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Pak korpus necháme vychladnout.
  2. Kompotovaný ananas scedíme a necháme na sítku okapat, nálev zachytíme do misky. Polovinu ananasu na jemno nasekáme a smícháme s kefírem, cukrem a 3 lžícemi kompotového nálevu. Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě, poté ji zvolna zahřejeme a necháme rozpustit.
  3. Smetanu ušleháme do tuha. Oboje postupně vmícháme do kefírové směsi. Vychladlý korpus potřeme kefírovo-ananasovým krémem a dáme do chladničky zatuhnout.
  4. Poté ho poklademe kousky zbylého ananasu a zalijeme dortovým želé, připraveným podle návodu na obalu (na přípravu želé použijeme zbylý kompotový nálev). Koláč necháme opět v lednici zatuhnout.
  5. Z moučníku vykrájíme kolečka o průměru 8 cm. Jejich strany obalíme strouhaným kokosem, povrch ozdobíme kokosovými plátky.
Tisk Zavřít