Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Babiččino kuře

Hodnocení uživatelů:
10 minut 120 minut 6 porcí Snadné S masem

Ingredience

  • 1,5 - 2 kilogramů kuře
  • 1/2 lžička sladká maďarská paprika
  • 1/2 lžička Sušený rozmarýn
  • 1/2 lžička mletý bílý pepř
  • 1/2 lžička mletý kmín
  • 1 lžička hrubozrnná sůl
  • 150 gramů čerstvé máslo
  • dle potřeb hl. mouka

Příprava

  1. Kuře dobře opláchneme a očistíme od zbytků brk a peří. Rozpůlíme a každou půlku rozdělíme na 3 díly. Uvedenou dávku másla rozpustíme v mikrovlnné troubě při max.350W (ne více, jinak vám máslo vybuchne) do tekutého stavu. Všechno koření (papriku, rozmarýn, bílý pepř, kmín a sůl) rozmělníme v kamenném hmoždíři do jemně celistvé směsi. Tuto směs smícháme s ještě teplým rozpuštěným máslem. Vzniklou máslovo-kořeněnou směs poctivě vetřeme do porcí kuřete- trochu směsi si necháme na finální potření a porce naskládáme do pekáče.
  2. Podlijeme trochou vody a dáme přikryté péct do trouby. Pečeme, dokud není kuře krásně měkké (cca 60 – 80 minut) a ke konci odkryjeme a potřeme zbytkem máslovo-kořeněné směsi po povrchu a dopečeme cca 10-15 minut nezakryté, čímž docílíme jemné křupavosti lahodně kořeněné kůže.
  3. Vzniklou vypečenou šťávu rozředíme trochou vody, aby se nám pracně získaný lehce připečený výpek dobře rozpustil a obohatil svojí chutí výslednou šťávu. Šťávu dobře rozmícháme a zahustíme lžící hl. mouky, kterou dobře rozšleháme do šťávy společně s oříškem másla a necháme za trvalého míchání provařit cca 10 minut.
Tip: Podáváme s rýží nebo vařeným bramborem.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře