Banánky s karamelovou polevou

Zdroj: Receptynakazdyden.cz
Banánky s karamelovou polevou
45 minut 20 minut 16 porce Náročné Nelze


Ingredience

těsto

  • rostlinný tuk Hera - 100 gramů
  • hladká mouka - 200 gramů
  • vejce - 6 kusů
  • sůl - 1 špetka
  • Hera na vymazání plechu -

náplň, zdobení

  • smetana ke šlehání - 350 mililitrů
  • krupicový cukr - 70 gramů
  • mletá káva - 2 lžíce
  • moučkový cukr - 100 gramů
  • karamelový toping - 50 gramů

Příprava

  1. Nejdříve připravíme náplň: Smetanu ke šlehání svaříme s cukrem a mletou kávou. Necháme ji vychladnout a pak dáme do chladničky odležet, nejlépe do druhého dne.
  2. Do hrnce nalijeme 250 ml vody, osolíme ji a přivedeme k varu. Přidáme rozpuštěnou Heru a znovu přivedeme k varu, pak do ní najednou vsypeme prosátou mouku. Teplotu zmírníme a vařečkou odpalované těsto mícháme tak dlouho, až se přestane lepit na stěny a dno nádoby, vytvoří kouli a na dně nádoby se objeví bílý povlak. Spařené těsto dáme do studené mísy a zpracováváme ho, dokud mírně nezchladne. Do vlažného těsta postupně vmícháme jedno vejce po druhém a dobře je zapracujeme, aby těsto bylo hladké a lesklé.
  3. Cukrářský sáček s řezanou trubičkou naplníme těstem a na tukem vymazaný plech stříkáme banánky dlouhé okolo 10 cm. Pečeme je při 200 °C asi 20 minut. Po upečení necháme banánky vychladnout na kovové mřížce. Pak je vodorovně rozkrojíme.
  4. Vychladlou kávovou smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou nastříkáme na spodní díly korpusů.
  5. Cukr smícháme se 2 lžícemi horké vody a karamelovým topingem. Mícháme tak dlouho, až je poleva hladká a lesklá. Vrchní díly namáčíme do polevy, pak je položíme na kávovou náplň a necháme zatuhnout.
  6. Zdroj: Kulinární studio, Bauer Media v. o. s.
Tisk Zavřít