Registrace
Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Borůvkový moučník babičky Anežky

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
20 minut 45-60 16 porcí Snadné

Ingredience

  • 1 rostlinný tuk Hera
  • 6 vajec
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1,25 hrnku hladké mouky
  • 3/4 hrnku borůvek
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • 1/2 balení kypřícího prášku do perníku

Příprava

  1. Heru nakrájíme na kostičky velké asi 3 × 3 cm. Pečlivě oddělíme žloutky od bílků. Samotné bílky (beze stop žloutků) dáme do čisté a nemastné nádoby, jinak by šly špatně vyšlehat. Vezmeme si větší mísu, vložíme do ní na kostičky nakrájenou Heru a pomocí elektrického šlehače postupně zašleháváme žloutek po žloutku. Šleháme, dokud se tuk dokonale nespojí se žloutky – hmota pak zesvětlá, nabude a je hladká.
  2. Do další mísy prosejeme mouku a pomocí ruční metličky smícháme společně s kypřicím práškem. Bílky v čisté nádobě našleháme do zpěnění. Pak postupně zašleháváme cukr krupici, dokud nevznikne pevný sníh. Polovinu bílkového sněhu zapracujeme do směsi Hery a žloutků a zlehka, ale důkladně ručně promícháme pomocí stěrky. Borůvky smícháme se lžící hrubé mouky, která odsaje při pečení přebytečnou šťávu a přidáme je do směsi. Přidáme druhou část bílkového sněhu a za stálého lehkého mísení natřikrát přisypeme směs mouky s kypřicím práškem.
  3. Po promíchání plníme do Herou vymazané a hrubou moukou vysypané formy ve tvaru bochníku o rozměrech 26 × 11 cm. Pečeme při teplotě 170 °C asi 45–60 minut.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře