Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Bramborová bábovka s mákem

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
20 minut 60 minut 12 porcí Středně obtížné

Ingredience

  • 2 kusy vejce
  • 80 gramů rostlinný tuk Hera
  • 180 gramů moučkový cukr
  • 1 balení vanilkový cukr
  • 300 gramů brambory uvařených ve slupce
  • 1/2 kusu nastrouhaná citónová kůra
  • 300 gramů polohrubá mouka
  • 1 balení kypřící prášek do pečiva
  • Hera a hrubá mouka do formy
  • 150 mililitrů mléko
  • 1 lžíce máslo
  • 50 gramů krupicový cukr
  • 1 balení vanilkový cukr
  • 200 gramů mletý mák
  • moučkový cukr na posypání

Příprava

  1. Nejprve připravíme makovou náplň. V kastrůlku přivedeme k varu mléko, máslo, krupicový i vanilkový cukr. Přidáme mák, krátce povaříme a necháme vychladnout. Na těsto oddělíme žloutky od bílků. Heru nakrájíme na kousky, dáme do mísy a necháme změknout. Přidáme moučkový i vanilkový cukr, žloutky a vše utřeme do pěny.
  2. Uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme je a nastrouháme na jemno. Po částech je vmícháme do žloutkové pěny a ochutíme citronovou kůrou z 1/2 citronu. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce ho zapracujeme do bramborové směsi. Nakonec přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a připravíme hustší těsto.
  3. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme moukou. Naplníme ji 1/3 těsta, na něj rozdělíme polovinu makové náplně, kterou překryjeme další třetinou těsta a zbylou náplní. Na povrch rozetřeme zbývající těsto.
  4. Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 60 minut. Bábovku po krátkém zchladnutí vyklopíme a necháme vychladnout úplně. Před podáváním pocukrujeme.
  5. Zdroj: Kulinární studio, Bauer Media v. o. s.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře