Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Chodské koláče

Hodnocení uživatelů:
60 minut 20 minut 4-6 porce Snadné

Ingredience

Těsto

  • 1 balení droždí
  • 50 gramů cukr krupice
  • 50 gramů máslo
  • 500 gramů polohrubá mouka
  • 1 kus vejce
  • 250 mililitrů mléko

Náplň tvarohová

  • 2 kostky tvaroh
  • 100 gramů cukr
  • 1 kus vejce

Náplň maková

  • 200 gramů mletý mák
  • 250 mililitrů mléko
  • 100 gramů cukr krupice
  • 1 špetka skořice
  • 1 lžička citrónová kůra
  • dle potřeb piškoty

Náplň povidlová

  • 1 balení povidla
  • dle potřeb rum
  • dle potřeb voda

Příprava

  1. V míse rozetřeme droždí s cukrem, dvěmi lžícemi mouky a čtyřmi lžícemi teplého mléka na kašičku a necháme vzejít kvásek.
  2. Do kvásku přidáme mouku, špetku soli, rozpuštěné máslo, teplé mléko a vajíčko a vymícháme těsto. Poprášíme moukou a necháme kynout.
  3. Vykynuté těsto si rozdělíme na 3 - 4 díly, vyválíme na kulaté placky, dáme na vymazaný plech (nebo na pečící papír).
  4. Okraje potřeme vajíčkem a zdobíme nádivkami. Zdobíme od středu ke kraji tak, že děláme z různých nádivek kruhy, nebo tvary dle své fantazie.
  5. Pečeme ve středně teplé troubě, až zezlátnou okraje.
  6. Tvarohová náplň: 2 kostky tvarohu smícháme se 100 g cukru a vejcem Maková náplň: 200 g mletého máku podusíme v 250 ml mléka, přidáme 100 g krupicového cukru, špetku skořice a citronovou kůru. Zahustíme nastrouhaným perníkem, případně piškoty Povidlová náplň: povidla rozředíme na požadovanou hustotu rumem nebo vodou
Tip: Můžeme dozdobit rozinkami, brusinkami, mandlemi...
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře