Přidej si tento recept mezi své oblíbené!
Chodské koláče
Hodnocení uživatelů :
60 minut
20 minut
4-6 porce Snadné
Ingredience
Těsto
- 1 balení droždí
- 50 gramů cukr krupice
- 50 gramů máslo
- 500 gramů polohrubá mouka
- 1 kus vejce
- 250 mililitrů mléko
Náplň tvarohová
- 2 kostky tvaroh
- 100 gramů cukr
- 1 kus vejce
Náplň maková
- 200 gramů mletý mák
- 250 mililitrů mléko
- 100 gramů cukr krupice
- 1 špetka skořice
- 1 lžička citrónová kůra
- dle potřeb piškoty
Náplň povidlová
- 1 balení povidla
- dle potřeb rum
- dle potřeb voda
Příprava
- V míse rozetřeme droždí s cukrem, dvěmi lžícemi mouky a čtyřmi lžícemi teplého mléka na kašičku a necháme vzejít kvásek.
- Do kvásku přidáme mouku, špetku soli, rozpuštěné máslo, teplé mléko a vajíčko a vymícháme těsto. Poprášíme moukou a necháme kynout.
- Vykynuté těsto si rozdělíme na 3 - 4 díly, vyválíme na kulaté placky, dáme na vymazaný plech (nebo na pečící papír).
- Okraje potřeme vajíčkem a zdobíme nádivkami. Zdobíme od středu ke kraji tak, že děláme z různých nádivek kruhy, nebo tvary dle své fantazie.
- Pečeme ve středně teplé troubě, až zezlátnou okraje.
- Tvarohová náplň: 2 kostky tvarohu smícháme se 100 g cukru a vejcem Maková náplň: 200 g mletého máku podusíme v 250 ml mléka, přidáme 100 g krupicového cukru, špetku skořice a citronovou kůru. Zahustíme nastrouhaným perníkem, případně piškoty Povidlová náplň: povidla rozředíme na požadovanou hustotu rumem nebo vodou
Tip: Můžeme dozdobit rozinkami, brusinkami, mandlemi...
Žádný nový komentář.