Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Cibulová polévka se smetanou a sýrovými kousky

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
20 minut 40 minut 4-6 porce Středně obtížné Bezmasé

Ingredience

  • 1 pórek
  • 2 kusy cibule
  • 2 kusy fialové cibule
  • 1 šalotka
  • 4 stroužky česneku
  • 1 kostka Knorr Bujón Zeleninový
  • 1 lžíce Knorr Aromat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 1,5 dl smetany
  • 1 lžíce mouky
  • muškátový oříšek mletý, na špičku nože

Na sýrové kousky

  • 20 dekagramů těsto listové
  • 5 dekagramů sýra trappista
  • 1 vejce

Příprava

  1. Listové těsto necháme v pokojové teplotě rozmrazit. Všechnu cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, pórek nakrájíme na kolečka.
  2. V hrnci zahřejeme olivový olej, hodíme na něj cibuli a za stálého míchání 5 minut dusíme. Mírně osolíme, nalijeme 1 dl vody a 10 minut vaříme na pomalém ohni pod pokličkou.
  3. Sundáme pokličku, dolijeme 1,2 vody a když se začne polévka vařit přidáme bujón a dochucovadla. Na mírném ohni vaříme dalších 15 minut. Zatímco se polévka vaří, smetanu rozmícháme s moukou dohladka.
  4. Změklou cibuli sundáme z ohně a tyčovým mixerem ji rozmixujeme.
  5. Vrátíme na oheň a opět přivedeme k varu. Smetanu s moukou ještě rozmícháme se 2 lžícemi polévky, aby se srovnaly teploty a za stálého míchání smetanovou směs přiléváme do polévky. Je-li to nutné podle chuti dosolíme a přidáme muškátový oříšek a během 2 minut dovaříme.
  6. Mezitím předehřejeme troubu na 180 stupňů. Listové těsto na pomoučněném válu rozválíme a rádílkem krájíme na pruožky nebo kostičky. Těsto dáme do teflonového pekáčku. Pokud nemáme teflonový, vysteleme ho pečícím papírem. Kosky těsta pomažeme vyšlehaným vajíčkem a posypeme sýrem.
  7. Pečeme v předehřáté troubě 10-15 minut až okraje zčervenají.
Tip: Můžeme podávat i s krutony nebo opraženou slaninou, ale i se sýrovou topinkou je polévka vynikající.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře