Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Cibulový chléb

Hodnocení uživatelů:
110 minut 40 minut 8 porcí Snadné Bezmasé

Ingredience

Těsto

  • 500 mililitrů voda vlažná
  • 4 lžíce mléko
  • 800 gramů hladká mouka
  • 2 lžičky sůl
  • 1 lžička cukr krupice
  • 2 lžičky kmín
  • 8 gramů droždí sušené

Cibule do těsta

  • 3 kusy cibule velké
  • 4 lžíce olej

Na potření

  • 0,5 hrnku voda
  • 1 lžíce ocet

Příprava

  1. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, ale necháme úplně vychladnout, ale pozor, nesmí být ledová, ale pokojové teploty.
  2. Když nám cibule chladne, nastavíme pekárnu na program přípravy těsta a postupně dáme do pekárny vodu a mléko, přisypeme hladkou mouku a sůl, vedle cukr, kmín a nakonec droždí. Tyto přísady by dáváme dostatečně od sebe, nejlépe každou ingredienci do jednoho rožku pekárny. Také dáváme pozor, aby nám neprosakovala tekutina odspodu, droždí by rychle díky zahřívání nabobtnalo. Nahřívání je poněkud zdlouhavé, a proto zapínáme program hned jak začneme dávat suroviny (v případě programu příprava těsta). Po zaznění zvukového signálu přidáme do těsta osmaženou cibulku.
  3. Po skončení programu vyndáme nakynuté těsto na vál, jemně propracujeme a rozdělíme na 2 ks. Těsto váží přibližně 1420 g tudíž na jeden chléb vychází 710 g. Z každé poloviny vytvarujeme šišku, položíme ji na plech vyložený pečicím papírem a necháme na teplém místě pod utěrkou ještě 20 minut dokynout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 250° C.
  4. Nakynuté šišky cibulového chleba potřeme vodou, rozmíchanou se lžící octa a vložíme do trouby. Po pěti minutách stáhneme teplotu na 180° C a chleby pečeme ještě 40 minut. Každých 10 minut chleby potřeme vodou s octem a po vyndání také.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře