Registrace
Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Citronový dortík

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
35 minut 15 minut 8 porcí Středně obtížné

Ingredience

těsto

  • 150 gramů hladká mouka
  • 75 gramů rostlinný tuk Hera
  • 1 špetka sůl
  • rostlinný tuk Hera na vymazání formy
  • 400 gramů luštěniny na zatížení těsta

náplň, zdobení

Příprava

  1. Mouku prosejeme na vál, přidáme na kousky nakrájenou Heru, špetku soli a lžíci studené vody. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a uložíme na 30 minut do chladu.
  2. Koláčovou formu vymažeme tukem. Těsto rozválíme na kulatý plát, dáme do formy a vytvoříme vyšší okraj. Propícháme je vidličkou, překryjeme pečicím papírem a posypeme luštěninami. Pečeme je v předehřáté troubě při 220 °C asi 15 minut. Poté papír s luštěninami odstraníme a korpus necháme vychladnout.
  3. Ze 100 g cukru a 200 ml vody připravíme cukerný rozvar. Citrony omyjeme. Jeden nakrájíme na tenké plátky, které krátce v rozvaru povaříme a necháme je v něm vychladnout. Ze zbylých citronů ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
  4. Pudinkový prášek rozmícháme ve 100 ml studené vody. 200 ml vody zahřejeme, přilijeme pudinkovou směs, přidáme zbylý cukr a citronovou šťávu i kůru. Za stálého míchání směs přivedeme k varu. Když pudink začne houstnout, odstavíme ho a necháme za občasného promíchání zchladnout.
  5. Plátky citronu vyjmeme z cukerného rozvaru, necháme je okapat a pak jimi poklademe korpus. Přelijeme je pudinkovou hmotou a necháme ztuhnout. Smetanu vyšleháme do tuha. Dortík ozdobíme šlehačkou, kousky citronu, pistáciemi a lístky meduňky.
  6. Zdroj: Kulinární studio, Bauer Media v. o. s.
|
|
| Tisk
Knorr

Zeptejte se šéfkuchaře