Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Čokoládovo-karamelový dort

Hodnocení uživatelů:
60 minut 90 minut 8 porcí Náročné

Ingredience

  • 5 kusů vejce
  • 120 dekagramů cukr krupice
  • 87 dekagramů hladká mouka
  • 2 lžíce kakao
  • 250 dekagramů máslo
  • 2 kusy seliko
  • 10 dekagramů cukr moučka
  • 1 balení vanilkový pudink
  • 250 mililitrů mléko
  • 2 lžičky rum
  • 200 gramů bílá čokoláda

Příprava

  1. Vymažeme si dortovou formu tukem a vysypeme kokosem nebo mletými ořechy. Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme je s cukrem do pěny. Šleháme minimálně 12 minut. Postupně přidáváme (zašlehváme) hladkou mouku, kakao a škrob, nakonec lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca. 12 minut. Seliko vaříme dvě hodiny tak, abychom získali hnědou karamelovou směs. Mezitím si uvaříme pudink z mléka, pudinkového prášku, moučkového cukru a rumu. Vyšleháme máslo do pěny a postupně do něj zašleháváme vanilkový pudink a zkaramelizované seliko. Šleháme do krému husté konzistence. Dortový korpus rozkrojíme na 3 části, které spojíme vzniklým krémem. Krémem potřeme i vnějšek dortu.
  2. Čokoládová výzdoba: Rozpustíme světllou čokoládu a vlijeme ji na dno dortové formy. Mezitím si rozpustíme i tmavou čokoládu, kterou nalijeme do zdobícího sáčku. Tmavou čokoládu nanášíme na vrstvu bílé tak, aby vznikl šnek. Posléze směrem od středu ke kraji prejíždíme špějlí, necháme vychladnout, vyklopíme a naneseme na dort. Po okraj nastříkáme zdobícím sáčkem kopečky ze zbylého krému a můžeme přidat i ozdoby vytvořené ze zbytku tmavé čokolády.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře