Přidej si tento recept mezi své oblíbené!
Domácí žužu
Zdroj: Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů :
195 minut
10 minut
Středně obtížné
Ingredience
- 8 gramů želatiny jedlé, ne více, jinak bude žužu tvrdé
- 3 lžíce vody
- 50 mililitrů vody
- 150 gramů cukru krystal
- 1 lžíce medu
- 1 špetka soli
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- potravinářské barvivo případně
- aroma případně
- olej
Příprava
- Do nádoby s vysokými stěnami dáme želatinu a rozmícháme ji se 3 lžícemi vody.
- Do malého rendlíku dáme cukr krystal, vodu, med a vše svaříme. Když dojde k varu stáhneme oheň a 1-2 minuty vaříme.
- Sundáme z plotny, ihned přidáme k želatině a rozmixujeme na nízkou rychlost. Poté přidáme zbylé suroviny.
- Nakone přidáme špetku soli a na nízkou rychlost trpělivě šleháme. Postupně jak masa začně chladnout, tak i tvrdne. V této fázi můžeme barvit a dochucovat.
- Po 6-7 minutách šlehání se hmota začne táhnout, když se hmota začne "plazit" po mixeru nahoru, zvýšíme otáčky a 1-2 minuty šleháme intenzivně.
- Nádobu nebo plech (na tuto dávku asi 18x23 cm) vysteleme naolejovaným pečícím papírem, nalijeme do něj masu a uhladíme jak jen to jde, přitom se hmota ale táhne a lepí, takže je vhodné naolejovat i špachtly, pomocí které vyškrábeme hmotu z mísy. Vrch také zakryjeme neolejovaným pečícím papírem a ješte zahladíme.
- Na 2-3 hodiny vložíme do lednice. Po vyjmutí sundáme papír, okraje obřežeme a vyklopíme na naolejovaný papír.
- V mističce smícháme 1 lžíci moučkového cukru s 1 lžící kukuřičného škrobu a ve směsi obalíme kostičky, aby se k sobě nelepili.
- Nůžkami stříháme na libovolné kostičky. Obalíme ve směsi cukru a škrobu, oklepeme přebytečný cukr a naskládáme do krabičky nebo pytlíku.
Tip: Skladujeme za nepřístupu vzduchu. Můžeme použít také na připravu fondánu na potahování dortů.
Tip: Při krájení na kostičky použijme raději nůžky než nůž, půjde nám to lépe.
Žádný nový komentář.