Domácí žužu

Zdroj: Receptynakazdyden.cz
Domácí žužu
195 minut 10 minut Středně obtížné


Ingredience

  • želatiny jedlé, ne více, jinak bude žužu tvrdé - 8 gramů
  • vody - 3 lžíce
  • vody - 50 mililitrů
  • cukru krystal - 150 gramů
  • medu - 1 lžíce
  • soli - 1 špetka
  • moučkového cukru - 1 lžíce
  • kukuřičného škrobu - 1 lžíce
  • potravinářské barvivo případně -
  • aroma případně -
  • olej -

Příprava

  1. Do nádoby s vysokými stěnami dáme želatinu a rozmícháme ji se 3 lžícemi vody.
  2. Do malého rendlíku dáme cukr krystal, vodu, med a vše svaříme. Když dojde k varu stáhneme oheň a 1-2 minuty vaříme.
  3. Sundáme z plotny, ihned přidáme k želatině a rozmixujeme na nízkou rychlost. Poté přidáme zbylé suroviny.
  4. Nakone přidáme špetku soli a na nízkou rychlost trpělivě šleháme. Postupně jak masa začně chladnout, tak i tvrdne. V této fázi můžeme barvit a dochucovat.
  5. Po 6-7 minutách šlehání se hmota začne táhnout, když se hmota začne "plazit" po mixeru nahoru, zvýšíme otáčky a 1-2 minuty šleháme intenzivně.
  6. Nádobu nebo plech (na tuto dávku asi 18x23 cm) vysteleme naolejovaným pečícím papírem, nalijeme do něj masu a uhladíme jak jen to jde, přitom se hmota ale táhne a lepí, takže je vhodné naolejovat i špachtly, pomocí které vyškrábeme hmotu z mísy. Vrch také zakryjeme neolejovaným pečícím papírem a ješte zahladíme.
  7. Na 2-3 hodiny vložíme do lednice. Po vyjmutí sundáme papír, okraje obřežeme a vyklopíme na naolejovaný papír.
  8. V mističce smícháme 1 lžíci moučkového cukru s 1 lžící kukuřičného škrobu a ve směsi obalíme kostičky, aby se k sobě nelepili.
  9. Nůžkami stříháme na libovolné kostičky. Obalíme ve směsi cukru a škrobu, oklepeme přebytečný cukr a naskládáme do krabičky nebo pytlíku.
Tip: Skladujeme za nepřístupu vzduchu. Můžeme použít také na připravu fondánu na potahování dortů.
Tip: Při krájení na kostičky použijme raději nůžky než nůž, půjde nám to lépe.
Tisk Zavřít