Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Dort Beruška

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
45 minut 25 minut 12 porcí Náročné

Ingredience

těsto

  • 5 kusů vejce
  • 150 gramů krupicový cukr
  • 180 gramů hladká mouka
  • 50 mililitrů olej
  • rostlinný tuk Hera do formy
  • hrubá mouka na vymazání formy

náplň

zdobení

  • 300 gramů moučkový cukr
  • 1 kus citrónová šťáva
  • červená a černá potravinářská barva
  • 75 gramů marcipánová hmota
  • 20 gramů lentilky
  • 30 gramů čokoláda na vaření
  • 2 kusy čokoládový bonboy toffifee
  • bílá cukrová poleva v tubě

Příprava

  1. Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny. Po částech vmícháme prosátou mouku a nakonec zapracujeme olej. Dortovou formu vymažeme tukem, vysypeme moukou a těsto do ní rozetřeme. Pečeme při 180 °C asi 25 minut.
  2. Korpus necháme ve formě vychladnout, pak jej uvolníme a vodorovně překrojíme. Z vrchního dílu vykrojíme (např. pomocí velké kulaté formičky) hlavu berušky a zbylou část rozpůlíme, aby vznikly krovky.
  3. Tvaroh s cukrem a jogurtem mícháme dohladka. Spodní díl korpusu potřeme připraveným krémem a na něj přitiskneme hlavu a krovky.
  4. Na polevu smícháme moučkový cukr s citronovou šťávou z 1 citrónu. Podle potřeby přidáme trošku horké vody a směs třeme tak dlouho, až vznikne hladká, lesklá hmota. Obarvíme ji na červeno a hned jí přelijeme krovky. Dozdobíme je lentilkami a necháme ztuhnout.
  5. Marcipánovou hmotu prohněteme, malou část (na pusu) oddělíme a obarvíme na červeno. Zbylou hmotu obarvíme načerno a obalíme jí 8 párátek – tím vzniknou nožičky a tykadla.
  6. Čokoládu na vaření rozehřejeme a potřeme jí hlavu berušky. Oči vytvoříme z čokoládových bonbonů, přidáme marcipánovou pusu a tykadla. Vše necháme ztuhnout a pak celou hlavu obkreslíme bílou polevou. Do spodního dílu korpusu zapíchneme nožičky.
  7. Zdroj: Kulinární studio, Bauer Media v. o. s.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře