Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Dort ježek

Hodnocení uživatelů:
90 minut 60 minut 20 porcí Středně obtížné

Ingredience

Těsto

  • 6 kusů vejce
  • 360 gramů moučkový cukr
  • 1 sáček vanilkový cukr
  • 1 sáček kypřící prášek do pečiva

Krém

  • 500 mililitrů mléko
  • 500 gramů máslo
  • 20 gramů čokoláda na vaření

Na ozdobení

  • 1 - 2 balení bílá poleva
  • 20 - 30 gramů čokoláda na vaření

Příprava

  1. Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme s polovinou cukru a vanilkovým cukrem. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vmícháme do těsta. Nakonec ušleháme bílky s druhou půlkou cukru a vmícháme do těsta. Nalijeme na menší plech (34x22 cm) a dáme péct do trouby na 170 stupňů, asi na 30 - 45 minut.
  2. Uvaříme si puding podle návodu a necháme za občasného míchání vychladnout. Máslo si utřeme s cukrem a pak po částech zašleháváme puding. Nakonec si rozpustíme čokoládu a přilijeme ji do krému, zamícháme. Čokolády dáme jen trošku, nechceme mít úplně hnědý krém, jen lehce. Místo čokolády můžeme dát i kakao.
  3. Když je korpus vychladlý, rozkrojíme ho na 3 pláty a podle předlohy, kterou jsme si namalovali, vykrojíme obrys ježka. Pláty promažeme krémem. Odřezky těsta smícháme s krémem, a z hmoty která vznikne dotvarujeme čumák ježka a tělo ježka. Pak i z venku pomažeme krémem.
  4. Bílou polevu si připravíme podle návodu a přidáme malinko čokolády, abychom měli lehce nahnědlou barvu. Polijeme s ní přední část ježka. Na čumák si rozehřejeme tmavou polevu a polijeme s ní čumák a namočíme do ní velké lentilky, ty použijeme na oči.
  5. Bodlinky ježka nanášíme zdobičkou. Krém musí být trošku ztuhlý, aby se bodlinky lépe tvořily. Pak dáme do ledničky pořádně vychladit.
Tip: Korpus si upečeme nejlépe den dopředu. Krém můžeme použít jakýkoliv, který máme rádi.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře