Registrace
Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Dort kůň

Hodnocení uživatelů:
90 minut 60 minut 16 porcí Středně obtížné

Ingredience

Těsto

  • 8 kusů vejce
  • 480 gramů moučkový cukr
  • 500 gramů hladká mouka
  • 300 mililitrů olej
  • 200 mililitrů vroucí voda
  • 2 sáčku vanilkový cukr
  • 2 sáčku kypřící prášek do pečiva
  • 3-4 lžíce kakao

Krém

  • 750 mililitrů smetana ke šlehání
  • 750 gramů měkký tvaroh
  • 150 mililitrů mléko
  • 1 balení želatinový ztužovač
  • 250 gramů moučkový cukr
  • 2 sáčku vanilkový cukr

Na ozdobení

  • 200 gramů čokoláda na vaření
  • 1 lžíce stoprocentní tuk
  • 1 kus velká lentilka

Příprava

  1. Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme polovinu cukru a vanilkový cukr a ušleháme do pěny.
  2. Vmícháme olej a vroucí vodu. Nakonec přimícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva a kakaem. Bílky ušleháme s druhou polovinou cukru do tuha a zamícháme do těsta. Nalijeme na plech a dáme péct asi na 160-170 stupňů na jednu hodinu. Po upečení necháme vystydnout.
  3. Na krém si vymícháme tvaroh s cukrem a mlékem. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu a zašleháme do tvarohu. Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem do tuha a přimícháme do tvarohu. Dáme na chvíli do ledničky.
  4. Vychladlý korpus rozkrojíme na 3 pláty. Uděláme si šablonu koně a podle šablony vykrojíme obrys koně.
  5. Pláty naplníme krémem. Na vršek dortu si smícháme odkrojky těsta s krémem a vzniklou hmotou dotvarujeme vršek dortu. Pak si rozpustíme čokoládu s tukem a celý dort polijeme čokoládou. Jednu velkou lentilku namočíme do čokolády a necháme zatuhnout. Koně pak dozdobíme zbytkem krému a lentilku použijeme jako oko.
Tip: Těsto je lepší si upéct den dopředu.
|
|
| Tisk
Knorr

Zeptejte se šéfkuchaře