Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Dort pařez

Hodnocení uživatelů:
90 minut 60 minut 16 porcí Středně obtížné

Ingredience

Těsto

  • 4 kusy vejce
  • 240 gramů moučkový cukr
  • 150 mililitrů olej
  • 100 mililitrů vroucí voda
  • 240 gramů hladká mouka
  • 1 sáček vanilkový cukr
  • 1 sáček kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakao

Krém

Příprava

  1. Nejprve si upečeme korpus na dort v dortové formě. Žloutky oddělíme od bílků, žloutky ušleháme s polovinou cukru a vanilkovým cukrem. Vmícháme olej, přilijeme vroucí vodu a zamícháme. Přisypeme mouku s práškem do pečiva a vymícháme. Nakonec z bílků ušleháme sníh, přišleháme zbytek cukru a vmícháme do těsta. 1/3 těsta obarvíme kakaem. Do dortové formy začneme těsto dávat po lžičích, vždy 2 lžíce světlého těsta a jedna lžíce tmavého těsta. Střídáme dokud nám nedojde těsto.
  2. Dáme péct do trouby na 170 stupňů, asi tak na 30-40 minut. Když máme korpus upečený, vyndáme z formy a podle stejného postupu upečeme ještě jeden. Oba korpusy necháme pořádně vystydnout. Pak oba rozkrojíme na 3 pláty.
  3. Na krém si ušleháme tvaroh s cukrem, můžeme přidat trochu mléka, aby se tvaroh lépe šlehal. Želatinový ztužovač si připravíme podle návodu a vmícháme do tvarohu. Nakonec si ušleháme smetanu s vanilkovým cukrem a vmícháme do tvarohu. Pokud je potřeba necháme krém trochu v ledničce zatuhnout, aby se s ním lépe pracovalo. Mezitím si nachystáme korpusy do tvaru pařezu. Tak 3-4 pláty korpusů naskládáme na sebe, podle toho, jak chceme mít vysoké. A ze zbylých plátů vyřežeme kořeny.
  4. Korpusy promažeme krémem. Zbytky korpusu smícháme s krémem a vytvoříme mazlavou hmotu, kterou dotvarujeme detaily pařezu. Boky a kořeny pařezu pak potřeme rozpuštěnou čokoládou a dozdobíme dle fantazie. Vršek dortu můžeme nechat jen tak, korpus je krásně prokreslený jako letokruhy, nebo můžeme ozdobit krémem.
Tip: Korpus je nejlepší si připravit den dopředu. Nemusíme pak čekat na vychladnutí.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře