Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Dort s vaječným likérem

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
30 minut 45 minut 12 porcí Středně obtížné

Ingredience

korpus

  • 5 kusů vejce
  • 160 gramů krupicový cukr
  • 170 gramů hladká mouka
  • 1/2 balení kypřící prášek do pečiva
  • Hera a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

náplň, zdobení

  • 100 gramů meruňková marmeláda
  • 250 mililitrů smetana ke šlehání
  • 250 gramů měkký tvaroh
  • 150 gramů moučkový cukr
  • 100 mililitrů vaječný likér
  • 15 gramů želatina
  • 100 mililitrů šťáva z broskvového kompotu
  • 300 gramů kompotované broskve
  • olej a moučkový cukr na vymazaní a vysypání formy
  • 50 gramů nasekané vlašské ořechy
  • 1 kus karambola

Příprava

  1. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru a pěti lžícemi horké vody do pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na tuhý sníh. Obě hmoty spojíme a zlehka vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem.
  2. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme tukem, vysypeme moukou a těsto do ní rozetřeme. Pečeme je v troubě vyhřáté na 160 °C asi 45 minut. Po upečení necháme korpus ve formě vychladnout, pak ho vyklopíme a podélně rozkrojíme.
  3. Spodní díl korpusu potřeme marmeládou a přiklopíme svrchním. Formu umyjeme, vymažeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem. Vložíme do ní slepený korpus.
  4. Ze smetany připravíme tuhou šlehačku. Smícháme ji s tvarohem, cukrem a vaječným likérem. Želatinu namočíme do šťávy z kompotu, zahřejeme ji a necháme rozpustit. Horkou ji vlijeme do připravené tvarohové směsi a dobře promícháme. Na korpus ve formě rozložíme nakrájené broskve a zalijeme je připravenou náplní.
  5. Moučník uložíme asi na 3 hodiny do chladničky. Dort vyjmeme z formy, strany obalíme nasekanými ořechy a povrch ozdobíme plátky karamboly.
  6. Zdroj: Kulinární studio, Bauer Media v. o. s.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře