Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Dort z černého lesa s xilitem

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
160 minut 25 minut 10-12 porcí Středně obtížné Bezmasé

Ingredience

Na těsto

  • 8 kusů vajec
  • 7 lžic xilitu
  • 1 lžíce vody
  • 7 lžic moučné směsi se sníženým obsahem uhlovodanů, nebo hladká mouka
  • 2 lžíce práškového kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva

Na krém

  • 8 dl smetany ke šlehání
  • 20 dekagramů višní mohou být i kompotované
  • 1 dl vody
  • 1,5 lžíce škrobu jedlého
  • 15 dekagramů xilitu

Na ozdobu

  • višně pár kuliček
  • 10 dekagramů čokolády na vaření bez cukru

Příprava

  1. Vejce s xilitem a vodou umixujeme do pěny. Smícháme mouku, práškové kakao a prášek do pečiva.
  2. K vaječné pěně přidáme opatrně moučnou směs a mícháme do hladka.
  3. Piškotové těsto pečeme na 170-180 stupňů asi 25-30 minut v dortové formě vystlané pečícím papírem.
  4. Višně s jejich lákem a 5 dkg xilitu zahřejeme, poté smícháme škrob a vodou a směsí zahustíme višně.
  5. Když se piškot upekl, necháme ho vychladnout ve formě.
  6. Smetanu ke šlehání s xilitem vyšleháme do pevné šlehačky.
  7. Piškot rozdělíme na 3 vrstvy a jednotlivě je pokropíme vodou s xilitem.
  8. Spodní díl potřeme vrstvou šlehačky, poté na ni nabereme na pár míst vychladlé višňové želé. Poté dáme další vrstvu šlehačky a přikryjeme piškotem. Postup opakujeme.
  9. Přikryjeme posledním piškotem a po stranách pomažeme krémem.
  10. Zbytkem šlehačky překryjeme celý dort.
  11. Poté vršek dortu ozdobíme šlehačkou, višněmi a nastrouhanou čokoládou bez cukru.
  12. Dáme do lednice, aby se chutě propojili a poté podáváme.
  13. Servírujeme nakrájené na díly.
Tip: Dort nakrájíme na 10-12 dílů.
Tip: Opatrně s xilitem, protože může způsobovat průjmy.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře