Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Dortík ke křtinám

Hodnocení uživatelů:
120 minut 60 minut 16 porcí Náročné

Ingredience

Korpus

  • 5 kusů vejce
  • dle váhy 4 cukr
  • dle váhy 4 polohrubá mouka
  • dle chuti kakao
  • 5 lžic studená voda

Krém

  • 0,75 litru mléko
  • 20 dekagramů krystalový cukr
  • 1 kus vanilinový cukr
  • 8 lžic polohrubá mouka
  • 2 kusy žloutky
  • 25 dekagramů máslo

Příprava

  1. Piškot: dáme do šlehače 5 vajíček, přidáme cukr, chvilku šleháme, přidáme 5 lžic studené vody a šleháme do pěny. Přidáme mouku a půl pr.do pčiva, ušleháme, nalijeme do vymaštěné, vysypané formy, pečeme na 180°C cca půl hodiny (já dělám ještě z jedné dávky+přidám kakao).
  2. Krém: 0,5 l mléka, 20 dkg cukru a vanilku chvíli vaříme v piskáči,v hrnečku rozmícháme 1/4 l mléka a 8 vrchovatých lžic pol.mouky, přidáme 2 žloutky, vlijeme do vaříciho mléka s cukrem, rozmícháme vyhustíme na plotně,v míse rozmícháme 25 dkg másla, vmícháme schladlou kaši a můžeme promazávat dortové placky.
  3. Do krému přidáváme kakao, mleté ořechy po rozkrojení upečeného piškotu dávám např. světlý, pokapeme rumem, potřu krémem s kakaem, přilepíme tmavý piškot, pokapeme rumem, natřeme krémem podle chuti světlý, kdo má rád oříšky, tak může dát ten. Až je piškot slepený, potřeme boky krémem, poté buď posypeme kokosem nebo zase ml.ořechy.
  4. Navršek dortu dáme čokoládu na vaření ze stuž.tukem, zdobíme dle vlastní fantazie.
Tip: Na obrázku jsem ještě dvě placky proházela barevně,vypadá to pak krásně při rozkrájení.
Tip: Dortíky se dnes už většinou potahují marcipánem, ale babičky mají radši klasické dorty, tak proto zdobím čokoládou a růžičkami :)
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře