Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Dršťková polévka z Jižní Moravy

Hodnocení uživatelů:
20 minut 180 minut 8-10 porcí Středně obtížné

Ingredience

  • 1 kilogram hovězí dršťky
  • 6 stroužků česnek
  • 2 kusy cibule
  • 1 kus petržel
  • 1 kus mrkev
  • 1/4 bulva celeru
  • dle chuti majoránka
  • 8 - 10 stroužků česnek
  • dle chuti sůl
  • dle chuti pepř
  • dle chuti mletá paprika
  • dle chuti sádlo
  • dle chuti hladká mouka

Příprava

  1. U řezníka si koupíme hovězí dršťky a pokud možno, tak si vybereme všechny povrchové verze (hladké svalové, chlupaté, tenké plástvové).
  2. Všechny dršťky ještě vcelku posypeme bohatě solí a promneme. Očistíme od případných nečistot a poctivě opláchneme. Vložíme do většího hrnce s vroucí vodou a vaříme cca 30 minut. Následně vodu slijeme a ještě jednou zopakujeme vložením do vroucí vody povařením 30 minut a slitím vývaru. Do třetice již dáme do hrnce studenou vodu, do které vložíme dvakrát převařené dršťky (stále vcelku). Přidáme celou cibuli se slupkou, celou mrkev, petržel, kousek celeru a osolíme. Takto vaříme cca 2-3 hodiny na mírném plameni pod pokličkou dokud dršťky nejsou měkké.
  3. Když jsou dršťky hotové (musí jít promáčknout mezi prsty) tak je vyndáme a necháme vychladnout (můžeme je vložit do mísy se studenou vodou). Vývar přecedíme a necháme si cca 1 litr vývaru. Do hrnce dáme 2-3 lžíce vepřového sádla, vložíme nakrájenou cibuli a jen lehce orestujeme (ne dohněda). Přidáme 2 lžíce hladké mouky a vytvoříme cibulovou jíšku, kterou zaprášíme 3 lžícemi sladké mleté červené papriky a podlijeme odloženým vývarem z dršťek, který dolijeme v hrnci ještě litrem vody. Rozmícháme do hladka a necháme provařit. Vychlazené dršťky si nakrájíme na 4-5 cm široké pruhy a krájíme na nudličky o šířce cca 0,5 cm a vše pak přidáme do samotného základu, který se nám provařuje.
  4. K závěrečnému dochucení použijeme 6 najemno rozetřených stroužků česneku se solí a necháme ještě 10 minut provařit. Polévku vypneme a vložíme do ní mezi dlaněmi nadrolenou hrst majoránky a dle potřeby dochutíme mletým černým pepřem, promícháme a necháme tzv. dojít.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře