Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Dušené hovězí na hořčici a zelenině

Hodnocení uživatelů:
20 minut 160 minut 6 porcí Středně obtížné S masem

Ingredience

  • 1 kilogram hovězí falešné svíčkové
  • 1 čerstvá červená paprika
  • 2 lžíce kvalitní hrubozrnné hořčice
  • 1 větší cibule
  • 2 mrkve
  • dle chuti sůl
  • dle chuti pepř
  • 3 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • dle potřeb olej

Příprava

  1. Hovězí falešnou svíčkovou převážeme tak, aby zůstal zachován i po udušení její kulatý tvar. Maso bohatě osolíme a potřeme vrstvou husté hrubozrnné hořčice. Rozpálíme pánev a na troše oleje maso obalené hořčicí prudce opékáme až do hnědé barvy. Opečený váleček masa přendáme do hrnce. Ve výpeku na pánvi orestujeme na hrubo nakrájenou cibuli, mrkev a červenou papriku.
  2. Vše poté společně s výpekem, přidáme do hrnce k masu a podlijeme do ¾ masa horkou vodou. Přidáme k masu 8 kuliček nového koření a 3 bobkové listy. Maso dusíme v hrnci pod pokličkou cca 3 hodiny a to tak, aby obsah hrnce nevřel, ale jen probublával. Po polovině dušení zkontrolujeme množství šťávy a maso otočíme. Nemělo by docházet při pomalém dušení k nějakému velkému úbytku šťávy – pokud ano, dolijeme opět do ¾ masa vodu. Stále dusíme přikryté pokličkou. Po 3 hodinách, kdy je maso nádherně měkké, jej vyndáme z hrnce.
  3. Odstraníme ovázání a krájíme na plátky minimálně 1 cm silné – jen tak vynikne lahodná chuť pomalu dušeného hovězího masa. Obsah hrnce přecedíme, ale nepasírujeme. Vzniklou omáčku si dle chuti a její síly naředíme a dohustíme trochou mouky rozmíchané ve vodě. Krásně silnou a chuťově bohatou omáčku lehce provaříme při mírném varu cca 10 minut a dáváme pozor, aby se nám nepřipálila.
Tip: Dušené hovězí maso podáváme s těstovinou, bramborem, nebo knedlíkem – vše se k tomu hodí, záleží jen na chuti a možnostech.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře