Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Dvoupatrový dort

Hodnocení uživatelů:
90 minut 60 minut 20 porcí Středně obtížné

Ingredience

Těsto

  • 6 kusů vejce
  • 360 gramů moučkový cukr
  • 230 mililitrů olej
  • 150 mililitrů vroucí voda
  • 375 gramů hladká mouka
  • 1 sáček vanilkový cukr
  • 1 sáček kypřící prášek do pečiva
  • 2 - 3 lžíce kakao

Krém

  • 8 kusů žloutky
  • 500 gramů máslo
  • 200 gramů moučkový cukr
  • 1 - 2 sáčků vanilkový cukr

Na ozdobení

Příprava

  1. Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme olej a vodu, vmícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem, vmícháme do těsta. Nakonec vyšleháme sníh a přidáme do těsta.
  2. Přidáme olej a vodu, vmícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem, vmícháme do těsta. Nakonec vyšleháme sníh a přidáme do těsta. Těsto rozlijeme do dvou dortových forem, jedné menší a jedné větší a dáme péct. Pečeme asi na 170 stupňů 45 - 60 minut. Upečený korpus necháme vystydnout.
  3. Na krém přivedeme smetanu k varu, přidáme vanilkový cukr. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a přilijeme do smetany, přivedeme k varu a odstavíme, necháme vystydnout. Máslo vyšleháme do pěny a za stálého šlehání přidáváme směs ze smetany.
  4. Vychladlý korpus rozkrojíme na pláty a promažeme krémem. Celý dort také pomažeme krémem i z venku. Čokoládu nastrouháme na jemno a naneseme na boky dortu.
  5. Vršek dortu, i vršek prvního patra, který vykukuje ozdobíme krémem. Prostředek vrchního patra dozdobíme čokoládovou polevou. Dle fantazie přidáme marcipánové kytičky.
Tip: Dortový korpus si upečeme nejlépe den dopředu.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře