Registrace
Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Gulášová polévka s domácím preclíkem

Receptynakazdyden.cz
Tím, že uděláte dobrou a silnou gulášovku, kterou doplníte o domácí preclík, máte zaručeno, že hrnec bude brzo prázdný.
Hodnocení uživatelů:
10 minut 120 minut 6 porcí Snadné

Ingredience

Na guláš

  • 300g hovězího předního
  • 2 cibule
  • 4 střední brambory
  • 5 stroužků česneku
  • 40g sádla
  • 2 lžíce sladké papriky
  • kmín
  • majoránka
  • feferonka
  • sůl
  • černý pepř
  • Knorr Hotová jíška tmavá
  • 1 vanička Knorr Bohatý bujón hovězí

Na preclíky

  • 300g hladké mouky
  • 60g tuku
  • 1/2 žloutku
  • 20g droždí
  • špetka cukru na kvásek
  • asi 125ml mléka
  • sůl mořská hrubá

Příprava

  1. Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na menší kostičky, které osolíme, opepříme a necháme odpočnout v chladu.
  2. Na rozpáleném sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli s kmínem, přidáme maso, utřený česnek a po vysmažení vody z masa zaprášíme paprikou. Po pár vteřinách zalijeme vodou a přidáme bujón pro vyváženost a zesílení chuti. Na mírném ohni vaříme s chilli papričkou do změknutí masa a poté přidáme uvařené brambory i s částí osolené vody, ve které jsme je vařili. Pak už stačí jen trocha majoránky a zahustit tmavou jíškou Knorr, u níž nemusíme mít strach, že udělá v polévce hrudky a žmolky. Dvě minuty provaříme, dochutíme solí a pepřem a můžete nandávat na talíř.
  3. Příprava preclíků: Droždí rozmícháme se špetkou cukru, lžící vlažného mléka a s troškou mléka na kašičku.
  4. Do mísy dáme zahřátou mouku, rozpuštěný tuk, žloutek, kvásek, sůl a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Necháme vykynout.
  5. Těsto vyválíme, nakrájíme na kousky, z nichž utvoříme váleček, který spojíme v preclík. Znovu necháme kynout.
  6. Mezitím v širokém kastrole přivedeme k varu osolenou vodu, do níž vhazujeme vždy několik preclíků najednou. Průběžně do nich pak jemně dloubeme vařečkou, a když vyplavou, vybereme je a vložíme na pomaštěný plech, nebo pečící papír. Posypeme solí a v troubě vyhřáté na 200 °C upečeme do zlatova.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře