Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Holandský jablečný koláč

Receptynakazdyden.cz
Výborný recept na skvělý jablečný koláč plný rozinek a ořechů, jehož přípravu zvádne každý!
Hodnocení uživatelů:
40 minut 50 minut Snadné

Ingredience

Ingredience na těsto:

  • 200 gramů studeného rostlinného tuku Hera
  • 300 gramů hladké mouky
  • 125 gramů cukru
  • 1 kus žloutek

Ingredience na náplň:

  • 75 gramů rozinek
  • 25 gramů vlašských ořechů
  • 1 kilogram jablek
  • 15 gramů cukru
  • 10 gramů skořice
  • 15 gramů strouhanky

Příprava

  1. Předehřejte troubu na 175°C (elektrickou troubu).
  2. Rozkrájejte Heru na male kousky. Přesejte mouku a sůl do velké mísy. Přidejte kousky Hery, cukr a vaječné žloutky. Vše smíchejte dohromady a vypracujte pevné kompaktní těsto, které pak zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.
  3. Dejte rozinky do misky a zalijte vlažnou vodou, nechte je tak 10 minut. Poté je přeceďte a osušte. Ořechy nasekejte nahrubo. Oloupejte jablka (1 kg je asi 6 jablek), odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenké měsíčky. Smíchejte plátky jablek s cukrem (1 ½ lžíce), skořicí (2 lžičky), rozinkami a ořechy(2 ½ lžíce).
  4. Pomoučněte si pracovní plochu a vyválejte 2/3 těsta do tenké vrstvy (kruh cca 30 cm).
  5. Těsto vložte do otevírací kulaté pečící formy vyložené pečícím papírem (když se těsto protrhne, těsto prsty umačkejte k sobě).
  6. Těsto posypte strouhankou (2 lžíce) a pak do formy na těsto nandejte jablečnou směs.
  7. Vyválejte do tenké vrstvy zbývající 1/3 těsta, rozkrájejte ho na 1cm široké pruhy, které přes sebe rozprostřete na koláč tak, aby tvořily mříž. Konce pruhů pevně zamáčkněte do okraje koláče. Pečte v předehřáté troubě 40-50 minut. Nechte koláč ještě 10-15 minut ve formě a pak odstraňte okraj pečící formy. Rozkrájejte koláč (teplý nebo studený) na 12 kousků. Varianty: Můžete přidat pár lžic rozinek, nasekaného sušeného zázvoru nebo sušených brusinky. Vlašské ořechy můžete nahradit pistáciemi, mandlemi nebo pekanové ořechy. Tip: Potřete těsto rozkvedlaným vejcem těsně před pečením, dodá to těstu krásný lesk. Místo strouhanky můžete použít 2-3 lžíce pudinkového prášku.
Tip: Vyzkoušejte i další skvělé recepty na koláče.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře