Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Hovězí pupek se žampionovou omáčkou

Hodnocení uživatelů:
30 minut 90 minut 4-6 porce Snadné S masem

Ingredience

Hovězí pupek

  • 1 kilogram hovězí pupek
  • 2 kusy mrkev
  • 1 kus petržel
  • 1/4 kusu celer
  • 1 kus cibule
  • 2 kusy bobkový list
  • 8 kuliček Pepř celý
  • 8 kuliček nové koření
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Omáčka

  • 200 gramů žampion malý
  • 100 gramů máslo
  • 1 kus cibule malá
  • 250 mililitrů smetana ke šlehání
  • 100 gramů hladká mouka

Karlovarské knedlíky

  • 20 kusů rohlík nebo houska
  • 1 svazek petrželka
  • 5 kusů vejce
  • 150 gramů máslo
  • 250 mililitrů smetana ke šlehání

Příprava

  1. Maso dáme do velkého hrnce spolu s nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninou, oloupanou cibulí v celku a kořením. Vše zalijeme 2 litry vroucí vody. Osolíme a vaříme doměkka - cca 90 min. Pak maso vyjmeme a dáme stranou. Jakmile částečně zchladne, podle potřeby ho očistíme od šlach a nakrájíme na plátky. Vývar přecedíme a uchováme.
  2. Připravíme si knedlíky: rohlíky nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, přidáme nasekanou petrželku a pokropíme smetanou. Žloutky promícháme se 150 g rozpuštěného másla. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Rohlíky promícháme se žloutky a opatrně zapracujeme sníh. Na dvou zvlhčených utěrkách vytvarujeme 2 knedlíky, zabalíme je a na koncích utěrky svážeme kuchyňským provázkem. Vaříme 25 minut ve vroucí osolené vodě. Poté vyjmeme, rozbalíme a nakrájíme na plátky.
  3. Na omáčku: hlavičky rozkrájíme na čtvrtky a nožičky nadrobno. Na 100 g másla osmahneme cibuli a nožičky žampionů dozlatova - asi 4 minuty. Zaprášíme hladkou moukou a mícháme směs asi minutu, než zbělá a začne pěnit. Zalijeme litrem prochladlého vývaru z pupku. Rozmícháme a vaříme za občasného míchání 20 minut. Osolíme, opepříme a zjemníme smetanou. Přecedíme a už jen prohřejeme.
  4. Na zbylé lžíci másla opečeme hlavičky žampionů asi 3 minuty dozlatova a dáme je stranou. Na talíře rozdělíme maso a knedlíky, maso posypeme opečenými žampiony a přelijeme omáčkou.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře