Přidej si tento recept mezi své oblíbené!
Hovězí pupek se žampionovou omáčkou
Hodnocení uživatelů :
30 minut
90 minut
4-6 porce Snadné S masem
Ingredience
Hovězí pupek
- 1 kilogram hovězí pupek
- 2 kusy mrkev
- 1 kus petržel
- 1/4 kusu celer
- 1 kus cibule
- 2 kusy bobkový list
- 8 kuliček Pepř celý
- 8 kuliček nové koření
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Omáčka
- 200 gramů žampion malý
- 100 gramů máslo
- 1 kus cibule malá
- 250 mililitrů smetana ke šlehání
- 100 gramů hladká mouka
Karlovarské knedlíky
- 20 kusů rohlík nebo houska
- 1 svazek petrželka
- 5 kusů vejce
- 150 gramů máslo
- 250 mililitrů smetana ke šlehání
Příprava
- Maso dáme do velkého hrnce spolu s nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninou, oloupanou cibulí v celku a kořením. Vše zalijeme 2 litry vroucí vody. Osolíme a vaříme doměkka - cca 90 min. Pak maso vyjmeme a dáme stranou. Jakmile částečně zchladne, podle potřeby ho očistíme od šlach a nakrájíme na plátky. Vývar přecedíme a uchováme.
- Připravíme si knedlíky: rohlíky nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, přidáme nasekanou petrželku a pokropíme smetanou. Žloutky promícháme se 150 g rozpuštěného másla. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Rohlíky promícháme se žloutky a opatrně zapracujeme sníh. Na dvou zvlhčených utěrkách vytvarujeme 2 knedlíky, zabalíme je a na koncích utěrky svážeme kuchyňským provázkem. Vaříme 25 minut ve vroucí osolené vodě. Poté vyjmeme, rozbalíme a nakrájíme na plátky.
- Na omáčku: hlavičky rozkrájíme na čtvrtky a nožičky nadrobno. Na 100 g másla osmahneme cibuli a nožičky žampionů dozlatova - asi 4 minuty. Zaprášíme hladkou moukou a mícháme směs asi minutu, než zbělá a začne pěnit. Zalijeme litrem prochladlého vývaru z pupku. Rozmícháme a vaříme za občasného míchání 20 minut. Osolíme, opepříme a zjemníme smetanou. Přecedíme a už jen prohřejeme.
- Na zbylé lžíci másla opečeme hlavičky žampionů asi 3 minuty dozlatova a dáme je stranou. Na talíře rozdělíme maso a knedlíky, maso posypeme opečenými žampiony a přelijeme omáčkou.
Žádný nový komentář.