Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Husí stehna s pečeným bramborem a dušeným červeným zelím

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
40 minut 150 minut 4 porce Náročné S masem

Ingredience

K pečeni na plechu

  • 1,5 kilogram brambor
  • 4 kusy husích stehen nebo 2 husí, 2 kachní
  • 2 dl oleje
  • 4-6 lžiček soli
  • 4 stroužky česneku
  • 2 dl suchého bílého vína
  • 3 dl vody
  • 1 lžička červené papriky
  • 2 lžíce majoránky
  • bobkový list

Na dušenou kapustu

  • 1 hlávka červeného zelí
  • 3-4 lžíce oleje
  • mletý pepř
  • 1 lžíce hřebíčku
  • 10 dekagramů datlí
  • 10 dekagramů sušených švestek
  • 2-3 lžíce mletého kmína
  • 2 lžíce medu
  • 1 cibule
  • 1 litr vody
  • 1 dl medový jablečný ocet
  • 2 lžičky mleté skořice

Příprava

  1. Maso důkladně umyjeme, necháme okapat a dáme na podnos. Brambory umyjeme a připravíme.
  2. Z masa odřežeme sádlo, které posolíme a odložíme, aby jsme z něj připravili škvarky. Kůži umytého masa nařízneme, aby jsme pod ní mohli vložit pokrájený česnek (do jednoho stehna, jeden stroužek česneku). Stehna posolíme, opepříme, ochutíme majoránkou , pak vložíme na plech vymaštěný 2-3 lžícemi oleje.
  3. Brambory po umytí nakrájíme na větší kusy, pak vložíme k masu, a trochu osolíme. Malinko postříkáme olejem.
  4. Opatrně, aby jsme nesmyli z masa a brambor koření, vše podlijeme 2 dl bílého vína. Posypeme 2 nadrobno rozdrcenými bobkovými listy. Zakryjeme hliníkovou fólii, a vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů, kterou na začátku pečení nastavíme na 250 stupňů a necháme péct zhruba 2 hodiny.
  5. Mezitím připravíme dušené červené zelí, ochucené hřebíčkem, sušenýma švestkami následujícím způsobem: Sádlo z husy opražíme na škvarky na dvou deci oleje. Škvarky pak vyndáme. Do horkého oleje, co zůstal ze škvarek, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, a opražíme. Přidáme pokrájené zelí a společně dusíme. Není potřeba solit, sádlo bylo předtím osolené, ale dobře opepříme s čerstvě namletým pepřem. Přidáme hřebíček a ovoce. Dusíme. Pokapeme octem, osolíme, opepříme, přidáme kmín a necháme trochu "opéct", pak hodně podlijeme vodou a necháme změknout pod pokličkou. Když se šťáva vypaří, podlijeme další dávkou vody. Protože k vaření nepoužíváme cukr, ale dušené zelí je tehdy chutné, když je trochu sladká a trochu nakyslá, a tohle dosáhneme 2 lžícemi medu. Když není dosti nakyslé, přidáme 1-2 lžičky octa. V poslední fázi přidáme ještě čerstvě namletý pepř, aby zelí bylo opravdu pikantní. Hotové zelí sundáme z vařiče.
  6. Když je maso v troubě víc nežli 2 hodiny, tak ho vyndáme, abychom ho zkontrolovali. Opatrně sundáme fólii, pak s nožíkem píchneme do masa, zda je už dost měkké. Když není, tak pod fólii pečeme dále. Když maso změklo, pak už pečeme bez fólii, brambory ochutíme červenou paprikou a maso podlijeme vlastní šťávou .
  7. Husí stehna s brambory pečeme ještě 20-25 minut, pak když je hotové podáváme s připraveným zelím ochuceným sušenýma švestkama a hřebíčkem.
Tip: Do zelí můžeme přidat také jablko.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře