Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Jablečný koláč s drobenkou a zmrzlinou

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
25 minut 45 minut 6 porcí Středně obtížné

Ingredience

těsto

  • 150 gramů rostlinný tuk Hera (rovnou z lednice)
  • 300 gramů hladká mouka
  • 5 gramů kypřící prášek
  • 100 gramů pískový cukr
  • 3 kusy vaječný žloutek
  • 1 špetka sůl

náplň

Příprava

  1. Předehřejte troubu na 180°C (elektrickou troubu). Rozkrájejte Heru na malé kousky. Prosejte mouku a kypřící prášek do velké mísy. Přidejte cukr, špetku soli, žloutky, kousky Hery a zpracujte vařečkou nebo mixérem (těsto se bude drobit). Část těsta (cca polovinu) odeberte lžící do mísy a zakryjte folií. Rukama zpracujte zbytek těsta v kompaktní hmotu, kterou zabalte do folie. Obě části těsta nechte v lednici odpočívat 30 minut.
  2. Na náplň oloupejte jablka (cca 4 kusy), odstraňte jádřince a nakrájejte jablka na malé kousky. Vložte je do pánve a spolu s cukrem a marmeládou (25 g = 2 lžíce) je promíchejte. Za stálého míchání vařte jablka 1 minutu při vysoké teplotě, pak snižte teplotu na střední výkon a vařte dalších 5 minut. Přidejte skořici. Vyjměte jablka z pánve a nechte je vychladnout.
  3. Na připravený pečící plech (cca 20x20 cm) vyložený pečícím papírem vložte těsto (kompaktní část) a prsty ho rozmačkejte do tvaru formy. Pečte 15 minut v předehřáté troubě. Lžící rozprostřete jablečnou náplň na upečený korpus. Povrch rovnoměrně posypte druhou, drobivou částí těsta. Koláč opět vraťte do trouby a pečte dalších 25-30 minut dozlatova.
  4. Upečený koláč nakrájejte (teplý nebo studený) na 6 kousků. Servírujte s kopečkem zmrzliny.
Tip: Koláč bude také chutnat výborné, když na korpus pod jablečnou náplň rozdrobíte 50 g marcipánu.
Tip: Jablečný koláč můžete také servírovat s jogurtem nebo se smetanovým sýrem cottage.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře