Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Jednoduchý houskový knedlík

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
80 minut 20 minut Středně obtížné Bezmasé

Ingredience

  • 1 kg hrubé mouky (případně polohrubé)
  • 1 vejce
  • ½ kostky droždí
  • zhruba ½ litru mléka nebo vody
  • špetka soli
  • 1 rohlík od včerejška

Příprava

  1. Hrubou mouku smícháme se solí. V míse si uděláme v mouce důlek, do kterého přidáme vejce, droždí a zalijeme troškou teplého mléka nebo vody. Lehce zamícháme s troškou mouky a necháme chviličku odpočinout. Mezitím si nakrájíme rohlík na menší kostičky. Těsto zpracujeme, tak aby se nám nelepilo na mísu, a nakonec přidáme pokrájený rohlík. Těsto necháme 30-60 minut nakynout.
  2. Nakynuté těsto si rozdělíme na 4 stejné části. Z každé vypracujeme bochánek, který necháme pod utěrkou zhruba 10 minut odpočinout. Pak z každého vytvoříme knedlík, který ještě přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat 15 minut.
  3. Mezitím si dáme vařit vodu na knedlíky. Nebojíme se jí pořádně osolit. Alespoň 1 polévkovou lžící. Knedlíky dáme do vroucí vody a vaříme zhruba 10 minut, pak je otočíme a vaříme dalších 10 minut. Knedlíky vyndáme, na jednom z nich vyzkoušíme, zda jsou hotové – uprostřed rozřízneme režnou nití. Pokud jsou knedlíky hotové, vyndáme je všechny z vody a promícháme, aby se nám nesrazily.
Tip: Pokud připravujete knedlíky na druhý nebo ještě další den, používejte místo mléka vždycky vodu.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře