Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Jemná vánočka

Hodnocení uživatelů:
80 minut 60 minut 8 porcí Středně obtížné

Ingredience

  • 500 gramů hl.mouka
  • 120 gramů cukr krystal
  • 120 gramů tuk Hera
  • 3 kusy žloutky
  • 1 kostka droždí
  • 1/2 lžičky sůl
  • 1/4 litru mléko
  • 1 lžíce pražené nasekané mandle

Příprava

  1. Zaděláme kvásek z lžíce cukru, droždí a vlažného mléka. Necháme vzejít. Přidáme cukr, mouku, vlahý tuk a mléko, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky. Poté vypracujeme těsto rukama dokud se nelepí. Necháme pěkně nakynout poprášené moukou a zakryté utěrkou. Z těsta uděláme 8 stejných pramenů. Spodek pleteme ze čtyřech kusů, pak přendáme na vymaštěný plech. Uděláme hřbetem ruky uprostřed rýhu podélně a vložíme cop ze tří pramenů. Navrch dáme poslední ze dvou.
  2. Jednodušší vánočku upleteme pouze ze šesti pramenů a to tak, že uděláme dva copy, každý ze tří. Spodní více rozplácneme a vrchní zformujeme do výšky. Potřeme rozkvedlaným vajíčkem a pečeme cca 1 hodinu při 180 stupních.
  3. Můžeme, ale nemusíme před pečením posypat praženými mandlemi.
Tip: Kdo má rád, může do těsta vmíchat rozinky, ořechy nebo kandované ovoce.
Tip: Pokud máme zkušenost s vlastní troubou, že se nám vánočka zespodu připálí, můžeme použít pečící papír, třeba na víckrát složený.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře