Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Jidášky

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
40 minut 15-20 20 porcí Středně obtížné

Ingredience

  • 30 gramů droždí
  • 120 gramů krupicový cukr
  • 250 mililitrů mléko
  • 500 gramů polohrubá mouka
  • 2 kusy vaječný žloutek
  • 1 špetka sůl
  • 1/2 lžičky nastrouhaná citrónová kůra
  • 120 gramů rostlinný tuk Hera
  • 1 kus vejce na potření
  • 100 gramů mák nebo jiná semínka na posypání

Příprava

  1. Droždí rozetřeme se lžící cukru, přilijeme část vlažného mléka a rozmícháme. Přidáme lžíci mouky a vytvoříme kvásek, hustý asi jako těsto na palačinky. Necháme ho na teplém místě vzejít. Do zadělávací mísy dáme zbytek cukru i prosáté mouky, žloutky, špetku soli a citronovou kůru. Přidáme vykynutý kvásek a zbylé vlažné mléko.
  2. Zaděláme a když se suroviny spojí, přilijeme rozpuštěnou Heru. Vše zpracujeme na hladké nelepivé těsto a necháme na teplém místě asi 40 minut kynout.
  3. Po vykynutí těsto nakrájíme na kousky. Každý rozválíme na delší tenký pramen, který stáčíme podle fantazie do různých tvarů. Jidášky dáme na plech a necháme ještě asi 15 minut kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem nebo jinými semínky a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15–20 minut.
  4. Zdroj: Kulinární studio, Bauer Media v. o. s.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře