Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Kachní kaldoun s kořenovou zeleninou a játrovými knedlíčky

Receptynakazdyden.cz
Až budete příště kupovat kachnu, tak i s droby. Doma ji vykostěte, maso upečte a la česká klasika se zelím a knedlíkem a ze skeletů a drobů vyčarujte exkluzivní sváteční polévku. Pro ty, co chtějí svátečním obědem úplně očarovat, přidávám tip na drůbeží játrové knedlíčky.
Hodnocení uživatelů:
20 minut 200 minut

Ingredience

  • Kachní skelet s droby (klidně i víc)
  • 4 menší mrkve
  • 3 menší petržele i s natí
  • 1 menší celer
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • divoké koření (pepř celý, nové koření, bobkový list)
  • 30g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 vanička Knorr Bohatý bujón kuřecí

Suroviny na játrové knedlíčky:

  • 250g drůbežích jater
  • 1 vejce
  • 50g másla
  • 4 stroužky česneku
  • 60g strouhanky
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička hořčice

Příprava

  1. Omyté skelety a droby dáme do studené vody a společně s očištěnou zeleninou, divokým kořením a stonky z petrželové natě přivedeme do mírného varu. Přidáme 1 cibuli i se slupkou, která vybarví a zároveň vyčistí vývar, celé stroužky česneku, které zmírní specifické kachní aroma a bujon, který zesílí polévku. Pokud nemáte moc skeletů a nebo minimum masa na nich, určitě bujon použijte pro jeho vyváženou a zároveň silnou chuť. Během varu sbíráme z hladiny pěnu, která se uvolňuje z bílkovin, jen tak docílíme čistého vývaru. Doporučuji vývar nikdy nevařit pod pokličkou, ale nechat ho tzv. dýchat.
  2. Po dvouhodinovém mírném varu (spíše táhnutí), přecedíme přes sítko, nebo jemné plátýnko.
  3. Nastrouhanou kořenovou zeleninu orestujeme na másle, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, po chvíli zaprášíme hladkou mouku a zalijeme vývarem. Důkladně promícháme a 20 minut provaříme.
  4. Polévku dochutíme solí a můžeme přidat obrané maso ze skeletů, nakrájenou kořenovou zeleninu, sekanou petrželku a uvařené játrové knedlíčky.
  5. Příprava játrových knedlíčků: Namletá játra vymícháme s vejcem, utřeným česnekem, majoránkou, solí, pepřem, změklým máslem, hořčicí a troškou strouhanky do hustší konzistence. Necháme odležet, aby hmota zatuhla a poté vyválíme váleček, ze kterého nakrájíme stejné kousky. Tyto kousky pak v podobě knedlíčků vaříme dle velikosti v osolené vodě, nebo vývaru dokud nevyplavou. Pro intenzivnější chuť můžete knedlíčky vařit v bujónu.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře