Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Kakaový dort s jahodovou náplní

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
70 minut 45 minut 12 porcí Náročné

Ingredience

korpus

  • 5 kusů vejce
  • 140 gramů krupicový cukr
  • 140 gramů polohrubá mouka
  • 20 gramů kakao
  • 4 lžíce rostlinný tuk Hera rozpuštěný
  • Hera a hrubá mouka do formy

krém, zdobení

  • 15 gramů plátková želatina
  • 250 mililitrů smetana ke šlehání
  • 200 gramů krupicový cukr
  • 250 gramů měkký tvaroh
  • 200 gramů jahody
  • 200 gramů máslo
  • 100 gramů čokoláda na vaření
  • 200 gramů čokoládová poleva tmavá
  • 50 gramů bílá čokoládová poleva
  • 6 kusů jahody na ozdobení
  • 50 gramů kokosová moučka na obalení

Příprava

  1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na tuhý sníh. Obě hmoty spojíme a pak lehce vmícháme prosátou mouku s kakaem. Nakonec do těsta zapracujeme rozpuštěnou Heru.
  2. Kulatou dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme tukem, vysypeme moukou a těsto do ní rozetřeme. V troubě vyhřáté na 170 °C ho pečeme asi 45 minut. Hotový korpus necháme mírně zchladnout ve formě. Pak ho vyklopíme, necháme vystydnout úplně a vodorovně překrojíme.
  3. Želatinu necháme nabobtnat v troše studené vody. Ze smetany a poloviny cukru připravíme pevnou šlehačku a vmícháme ji do tvarohu.
  4. Jahody očistíme, nakrájíme na malé kousky a vložíme do kastrůlku. Podlijeme je asi 100 ml vody, zasypeme zbylým cukrem a podusíme. Když změknou, rozmixujeme je. Do horkého jahodového pyré vložíme nabobtnalou, vymačkanou želatinu a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Jahodové pyré vlijeme do tvarohové směsi a vše dobře promícháme.
  5. Prokrojený korpus jahodovou hmotou naplníme a dort uložíme do chladna zatuhnout. Ze změklého másla a rozpuštěné čokolády vyšleháme hladký krém. Ztuhlý dort jím po celém povrchu potřeme (část krému si necháme na ozdobu) a pak ho přelijeme rozehřátou tmavou polevou. Okraje dortu obalíme v kokosu. Když poleva ztuhne, dozdobíme dort pusinkami ze zbylého čokoládového krému a půlkami jahod namočených v rozpuštěné bílé čokoládě.
  6. Zdroj: Kulinární studio, Bauer Media v. o. s.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře