Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Kapoun na slanině

Hodnocení uživatelů:
20 minut 90 minut 6 porcí Středně obtížné S masem

Ingredience

  • 1,5 - 2 kilogramů mladý kapoun (kohout)
  • 30 dekagramů valašský uzený špek
  • 15 dekagramů plátková uzená slanina
  • 1 balení čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, koriandr)
  • 1 kus cibule
  • 1 kus mrkev
  • 1 kus petržel
  • 1 kus celer
  • dle chuti sůl, pepř, hl. mouka

Příprava

  1. Kapouna nejlépe bez kůže naporcujeme na 4 – 6 kusů. Cibuli, mrkev, petržel a celer nakrájíme na kostičky. Valašský špek nakrájíme na silnější plátky a z těch postupně vykrájíme klínky na špikování kapouna. Nakrájené klínky (cca 2-3 na jeden kus porce kapouna vložíme do mrazničky, aby se nám s ním lépe maso špikovalo). Zbytek špeku nakrájíme na kostičky a dáme vyškvařit na pánev. Do vyškvařeného špeku přidáme společně cibuli, mrkev, petržel a celer.
  2. Opékáme lehce do zlatavé barvy. Do hmoždíře si dáme dle chuti čerstvý tymián, rozmarýn a pár lístků koriandru – vše částečně rozmělníme a přidáme k restující se kořenové zelenině. Lehce promícháme. Vzniklou směs odstavíme. Porce kapouna prošpikujeme klínky zmrzlého špeku, osolíme, opepříme a na každou porci kapouna dáme plátek kvalitní uzené slaniny. Do připraveného pekáče naskládáme porce kapouna slaninou nahoru a pokryjeme z části opečenou směsí kořenové zeleniny a bylinek. Zbytek směsi dáme okolo masa. Podlijeme vodou a dáme přikryté péct na střední teplotu, dokud není kapoun měkký (cca 60 – 90 minut).
  3. Upečené porce vyjmeme a výpek s kořenovou zeleninou a bylinkami lehce zaprášíme moukou a prohřejeme rovnou v pekáči na sporáku, jelikož potřebujeme rozpustit připečené dobroty a tím si dochutit již tak skvělý výpek. Hotovou šťávu scedíme a jen lehce její část propasírujeme. Jako přílohu podáváme jemnou bramborovou kaši a osmažené v mouce obalené cibulové kroužky.
Tip: Kapoun je české slovo. Je to vykleštěný kohout. Váží mezi 1,5 a 2 kg. Ve Francii platí za velkou pochoutku.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře