Přidej si tento recept mezi své oblíbené!
Kávový dort s čokoládovým krémem
Zdroj: Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů :
35 minut
45 minut
12 porcí Náročné
Ingredience
korpus
- 5 kusů vejce
- 140 gramů krupicový cukr
- 1 balení vanilkový cukr
- 100 gramů polohrubá mouka
- 60 gramů lískové ořechy
- 1 lžíce mletá káva
- 1 špetka sůl
- Hera a hrubá mouka do formy
máslová náplň
- 150 gramů Hera máslová příchuť nebo máslo
- 60 gramů krupicový cukr
- 20 gramů kakao
- 100 gramů čokoláda na vaření
- 100 gramů rostlinný tuk Hera
- 4 lžíce silná káva
- 200 mililitrů smetana ke šlehání
zdobení
- 4 lžíce ořechový likér
- 100 gramů sekané lískové ořechy
Příprava
- Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme s krupicovým i vanilkovým cukrem do husté pěny. Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Obě hmoty spojíme, lehce vmícháme mletou kávu s oříšky a prosátou moukou.
- Těsto nalijeme do dortové formy vymazané tukem a vysypané moukou. Pečeme v předehřáté troubě při 150 až 160 °C asi 45 minut. Po upečení necháme korpus ve formě krátce vychladnout a pak ho vyklopíme na kovovou mřížku. Po úplném vychladnutí ho vodorovně prokrojíme.
- Na čokoládovou náplň svaříme smetanu s cukrem a prosátým kakaem. Odstavíme ji z ohně a vmícháme malé kousky čokolády. Krém dáme vychladit do lednice (alespoň na 2 hodiny, ale nejlépe přes noc) a poté ho se změklou Herou vyšleháme dohladka. Nakonec krém ochutíme silným odvarem z kávy.
- Na máslovou náplň vyšleháme změklou Heru máslovou příchuť s cukrem. Spodní díl korpusu pokapeme polovinou ořechového likéru a potřeme dvěma třetinami čokoládového krému. Na povrch položíme horní díl korpusu a pokapeme zbylým likérem. Celý dort potřeme máslovým krémem. Strany dortu obalíme nasekanými oříšky. Povrch dortu ozdobíme zbylým krémem a oříšky.
- Zdroj: Kulinární studio, Bauer Media v. o. s.
Žádný nový komentář.