Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Kávový dort s čokoládovým krémem

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
35 minut 45 minut 12 porcí Náročné

Ingredience

korpus

  • 5 kusů vejce
  • 140 gramů krupicový cukr
  • 1 balení vanilkový cukr
  • 100 gramů polohrubá mouka
  • 60 gramů lískové ořechy
  • 1 lžíce mletá káva
  • 1 špetka sůl
  • Hera a hrubá mouka do formy

máslová náplň

zdobení

  • 4 lžíce ořechový likér
  • 100 gramů sekané lískové ořechy

Příprava

  1. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme s krupicovým i vanilkovým cukrem do husté pěny. Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Obě hmoty spojíme, lehce vmícháme mletou kávu s oříšky a prosátou moukou.
  2. Těsto nalijeme do dortové formy vymazané tukem a vysypané moukou. Pečeme v předehřáté troubě při 150 až 160 °C asi 45 minut. Po upečení necháme korpus ve formě krátce vychladnout a pak ho vyklopíme na kovovou mřížku. Po úplném vychladnutí ho vodorovně prokrojíme.
  3. Na čokoládovou náplň svaříme smetanu s cukrem a prosátým kakaem. Odstavíme ji z ohně a vmícháme malé kousky čokolády. Krém dáme vychladit do lednice (alespoň na 2 hodiny, ale nejlépe přes noc) a poté ho se změklou Herou vyšleháme dohladka. Nakonec krém ochutíme silným odvarem z kávy.
  4. Na máslovou náplň vyšleháme změklou Heru máslovou příchuť s cukrem. Spodní díl korpusu pokapeme polovinou ořechového likéru a potřeme dvěma třetinami čokoládového krému. Na povrch položíme horní díl korpusu a pokapeme zbylým likérem. Celý dort potřeme máslovým krémem. Strany dortu obalíme nasekanými oříšky. Povrch dortu ozdobíme zbylým krémem a oříšky.
  5. Zdroj: Kulinární studio, Bauer Media v. o. s.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře