Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Kdoulový sýr

Receptynakazdyden.cz
Hodnocení uživatelů:
1470 minut 90 minut 12 porcí Středně obtížné Bezmasé

Ingredience

  • 2 kilogramy kdoulí
  • 4-5 zrnek hřebíčku
  • 2-3 kusy celé skořice
  • šťáva a kůra z citronu
  • 80 dekagramů cukru krystal
  • 4-5 litrů vody

Příprava

  1. Ovoce důkladně očistíme.
  2. Kdoule neloupáme - maximálně odstraníme nečistoty na povrchu - protože slupka a jádřinec obsahují velké množství pektinu, který zajistí, aby nám sýr dobře ztuhl.
  3. Ovoce rozčtvrtíme a z jádřince vykrojíme pouze červivé části.
  4. Kdoule dáme do mísy a zalijeme vodou tak, aby se právě ponořily.
  5. Kdoule přivedeme k varu a do vroucí vody vhodíme skořici a hřebíček.
  6. Ovoce uvaříme doměkka, což zabere asi 30 - 45 minut.
  7. Až se ovoce uvaří (musí být měkké, ale nesmí se rozvařit), zcedíme ho, odstraníme skořici a hřebíček a propasírujeme.
  8. Propasírovanou pěnu zvážíme, přidáme 80 dkg cukru na kilogram pěny a dáme znovu vařit. Přidáme citronovou šťávu a nastrouhanou kůru.
  9. Za stálého míchání pěna zhoustne a cukr se úplně roztaje. Mícháme, dokud pěna z měchačky těžko odkapává. Dáváme pozor, protože se pěna lehce připálí . Doba vaření může záviset na mnoho faktorech, ale počítejme s 15 - 20 minutami.
  10. Vybereme si vhodnou formu (dortovou, na chleba, atd.), kterou vysteleme pečicím papírem, nalijeme do ní pěnu a povrch urovnáme.
  11. Necháme odležet na vzdušném místě u topení.
  12. Po 1 dni vyklopíme kdoulový sýr z formy a necháme ještě několik dní úplně vyschnout.
Tip: Kdoulový sýr může vydržet i delší dobu uskladněný na vzdušném místě a zabalený do pečicího papíru.
Tip: Chuť můžeme ještě vylepšit ořechy.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře