Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Koláčky

Hodnocení uživatelů:
90 minut 20 minut 10 porcí Snadné

Ingredience

Těsto

  • 0,25 litrů mléko
  • 1 kostka droždí
  • 500 gramů hladká mouka
  • 3 kusy žloutek
  • 250 gramů Hera
  • 1 špetka sůl
  • 8 kostek cukr

Náplň

  • dle potřeb tvarohová, maková, povidlová náplň

Posypka

  • 200 gramů hladká mouka
  • 200 gramů máslo
  • 200 gramů moučkový cukr

Příprava

  1. Do mísy nasypeme mouku, uděláme v ní důlek, přidáme ohřáté mléko, cukr a droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Potom přidáme nastrouhanou Heru, sůl, žloutky a důkladně vymícháme těsto. Necháme na teple kynout.
  3. Z vykynutého těsta si bereme malé kousky (můžeme si vyválet váleček a nasekat ho na kousky), roztáhneme je, do středu dáme náplň, zabalíme a dáme na plech.
  4. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme posypkou a pečeme ve středně teplé troubě dorůžova.
  5. Tvarohová náplň: Kostku tvarohu vyšleháme s vejcem a cukrem dle chuti. Můžeme přidat rozinky namočené v rumu. Maková náplň: Asi 150g mletého máku s mícháme v kastrolku s 50g cukru moučky a 1dcl mléka a povaříme. Pokud je nádivka řídká, zahustíme ji nastrouhaným perníkem nebo piškoty. Povidlová náplň: Kupovaná povidla rozmícháme s troškou vody (nebo rumu), domácí jsou většinou hustá akorát.
  6. Posypka: Mouku, cukr a povolené máslo prohněteme dohromady.
Tip: Aby jsme na talíři koláče od sebe rozeznali, potřeme tvarohové koláče rybízovou marmeládou a až potom posypeme posypkou. Na povidlové koláče dáme s posypkou i rozinky nebo třeba višně z višňovice. Makové už poznáme a jen je posypeme posypkou.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře