Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Králík po loupežnicku

Hodnocení uživatelů:
30 minut 120 minut 6 porcí Středně obtížné S masem

Ingredience

  • 1 kus rozporcovaný králík
  • 2 snítky rozmarýn
  • 2 tymián
  • 10 kuliček jalovec
  • 1 Rama Cremefine na vaření
  • 300 gramů uzená slanina
  • 1 balení mrkev, petržel, cibule
  • dle chuti sůl, pepř

Příprava

  1. Z uzené slaniny si nakrájíme silnější dva plátky a těchto následně nakrájíme 8 klínků. Vzniklé klínky slaniny dáme na tácek do mrazáku, aby se s nimi dobře králičí maso špikovalo. Králíka naporcujeme. Čerstvé koření (rozmarýn + tymián) obereme z větviček a nasekáme na jemno. Vložíme do hmoždíře a přidáme kuličky jalovce a hrubozrnnou sůl (lžičku). Vše společně rozetřeme. Králičí maso připravíme na špikování, tak, že do masa po délce svalu uděláme tenkým nožem zářez a vsuneme zmrzlé klínky slaniny (špikujeme jen zadní stehna a hřbet). Do prošpikovaného králičího masa vetřeme rozetřené voňavé koření. Maso již nesolíme a vložíme do připraveného pekáče.
  2. Na pánvi si vyškvaříme zbytek uzené slaniny, kterou již pokrájíme na kostičky. Jakmile je slanina vyškvařena přidáme k ní na hrubší kousky nakrájenou mrkev, petržel a cibuli. Lehce necháme orestovat a ještě vřelé nalijeme na porce králíka. Podlijeme 4 dl vody a přikryté dáme péct při střední teplotě (dle trouby) na 2 hodiny. Po hodině maso přelijeme vzniklou šťávou a přikryjeme maso v pekáči kromě poklopu ještě kouskem pečícího papíru, aby se z vrchní strany moc nepálilo a zůstalo vláčné. Po další hodině pečení nalijeme na upečeného králíka obsah Rama cremefine a necháme ještě chvilku prohřát.
  3. Králičí porce poté vyjmeme a udržujeme teplé. Obsah pekáče zbavíme přebytečného tuku a propasírujeme přes sítko. Pokud je potřeba zředíme mlékem a pro finální zjemnění rozmixujeme ještě ponorným mixérem. Přidáme lžíci másla a je hotovo.
Tip: Podáváme s napařeným houskovým knedlíkem.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře