Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Krémový dort

Hodnocení uživatelů:
90 minut 60 minut 20 porcí Středně obtížné

Ingredience

Těsto

  • 4 kusy vejce
  • 150 mililitrů olej
  • 100 mililitrů vroucí voda
  • 250 gramů hladká mouka
  • 1 sáček vanilkový cukr
  • 1 lžíce kakao

Krém

  • 6 kusů žloutky
  • 375 mililitrů smetana ke šlehání
  • 1 sáček vanilkový cukr
  • 150 gramů moučkový cukr
  • 375 gramů máslo

Na ozdobení

Příprava

  1. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru. Přilijeme olej a vroucí vodu, vyšleháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vmícháme do těsta. Nakonec ušleháme bílky s druhou polovinou cukru a vmícháme do těsta.
  2. Jednu třetinu těsta odlijeme do jiné misky a obarvíme kakaem. Doprostřed formy dáme 1 lžíci kakaového těsta a na ně 2 lžíce světlého těsta. Na světlé těsto dáme opět 1 lžíci tmavého těsta a na ně 2 lžíce světlého těsta. Tento postup opakujeme do vypotřebování obou těst. Pečeme asi hodinu na 170 stupňů. Zkusíme špejlí. Korpus necháme vychladnout a pak prořízneme na 3 pláty.
  3. Na krém si nejprve přivedeme smetanu k varu a přidáme vanilkový cukr. V jiné míse ušleháme žloutky s cukrem a za stálého šlehání přilejeme smetanu. Vzniklou hmotu přelejeme zpět do hrnce a pomalu za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme a necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme do pěny až je husté jako šlehačka a za stálého šlehání přidáváme smetanovou hmotu.
  4. Korpus promažeme krémem, vršek i boky také namažeme. Na boky si nastrouháme čokoládu a naneseme jí na boky. Na vršek si rozehřejeme čokoládu na vaření a polijeme jí vršek. Krémem dozdobíme dle fantazie, až čokoláda ztuhne.
Tip: Korpus si připravíme nejlépe den dopředu. Krém můžeme použít i jiný.
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře