Přidej si tento recept mezi své oblíbené!

Kynutá bábovka s perníkem

Hodnocení uživatelů:
15 minut 100 minut 4 porce Náročné

Ingredience

těsto

  • 500 gramů hladká mouka
  • 30 gramů droždí
  • 2 dl mléko
  • 100 gramů moučkový cukr
  • 100 gramů máslo
  • 2 kusy žloutek
  • 1 špetka sůl
  • máslo a hrubá mouka nebo strouhaný perník na vymazání a vysypání formy

náplň

  • 250 gramů perník
  • 125 gramů máslo
  • 2 lžíce rum
  • 2 lžíce med
  • 3/4 hrnku vlašské ořechy

Příprava

  1. Do hrnku nalijeme trochu vlažného mléka, rozdrobíme do něj droždí a necháme vzejít kvásek (místo čerstvého můžeme použít 1 sáček sušeného droždí).
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, vejce, rozpuštěné vlažné máslo, zbytek mléka a kvásek
  3. Přikryté je necháme na teplém místě asi 45 minut kynout. Použijeme-li sušené droždí, řídíme se návodem na obalu.
  4. Na pomoučeném vále těsto rozválíme na plát o síle asi 0,5cm
  5. Med trochu zahřejeme, máslo rozpustíme a necháme mírně zchladnout. Vyválené těsto hustě posypeme nastrouhaným perníkem a hrubě sekanými ořechy.
  6. Přelijeme medem, máslem a rumem. Pak stočíme do závinu a necháme asi 15 minut nakynout.
  7. Závin stočíme do připravné bábovkové formy a pečeme v troubě předehřáté na 170°C zhruba 50 minut, pak zkontrolujeme, zda je těsto propečené, propíchnutím špejlí. Upečenou bábovku necháme zchladnou a opatrně vyklopíme z formy
|
|
| Tisk

Žádný nový komentář.

Zeptejte se šéfkuchaře